Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и държавният секретар на САЩ Майк Помпео са се договорили за уреждането на втора лидерска среща на върха "възможно най-скоро" и са обсъждали евентуален американски мониторинг върху стъпките на Пхенян към денуклеаризация, съобщи днес канцеларията на южнокорейския президент, цитирана от Ройтерс, по повод днешната визита на Помпео в Северна Корея. 
Самият Помпео, който вече пристигна в Сеул, бе твърде лаконичен за разговора си с Ким Чен Ун, като само писа в Туитър, че четвъртата му визита в Пхенян е била "поредна стъпка" към денуклеаризацията и че е имал "добър, продуктивен разговор" с Ким, но остава да се направи още в изпълнение на договореностите между президентите Тръмп и Ким при срещата им в Сингапур през май.

Той добавя към поста и своя снимка със севернокорейския лидер, на която се вижда как двамата разговарят, разхождайки се.
Ким и Помпео са разговаряли повече от 2 часа по време на кратката спирка на държавния секретар, който пристигна в Пхенян от Токио на път за Сеул, пише Ройтерс. След разговора те са обядвали, прекарвайки още 1,5 часа заедно в Пекхвавон, или "Градината на 100-те цветя" - престижна резиденция за държавни гости. Целта на срещата е била да се преодолее застоят в ядрените преговори. 

По време на обяда Ким, говорейки с преводач, казал:

"Това е един много хубав ден, който обещава добро бъдеще за двете страни". Помпейо отвърнал в подобен тон и предал поздрави от президента Тръмп. 

Въпреки няколко поредни тура от преговори между лидерите и дипломати от Северна и Южна Корея и САЩ, все още няма ясен график кога ще се осъществят много от постигнатите договорености в Сингапур и малко са признаците за напредък, посочва ДПА. Ройтерс припомня, че предишната визита на Помпео в Пхенян не мина добре. Малко след като отпътува от Пхенян тогава без да се срещне с КимЧен Ун, Северна Корея го обвини, че е поставил "гангстерски искания".

Днес Помпео и Ким са се договорили за сформирането на работна група "в близко време", която да обсъжда процеса на денуклеаризация и провеждането на втора среща на върха, която Ким предложи на президента Тръмп в писмо миналия месец, съобщи Юн Йон Чан - прессекретар на южнокорейския президент Мун Дже Ин. Ким и Помпео са стигнали до общия извод, че втора президентска среща на върха трябва да се състои "възможно най-скоро" и са се договорили "да продължат дискусиите за времето и мястото на втората среща", добави Юн след срещата в Сеул между държавния секретар и южнокорейския президент днес. 

Помпео бил по-предпазлив в оптимизма си.

"Както каза президентът Тръмп, има още много стъпки по пътя и ние направихме една от тях днес. Това бе поредна стъпка напред. Мисля, че това е добър резултат за всички нас", казал Помпео на Мун. 

Самият Тръмп писа в Туитър, че "Помпео и председателят Ким имаха добра среща в Пхенян днес. Има напредък по споразуменията от срещата на върха в Сингапур! Очаквам да се срещна с председателя Ким отново, в близкото бъдеще". 
А южнокорейският президент Мун, цитиран от Ройтерс, изрази надежда, че сегашната обиколка на Помпео и предложената втора среща между Ким и Тръмп ще допринесат за "необратим, решителен прогрес към денуклеаризацията и за мирния процес като цяло"
Неназован американски участник в делегацията, придружаваща Помпео, каза че пътуването (в Пхенян) е било "по-добро, отколкото предишния път", но добави, че "това ще бъде един дълъг процес", съобщава БТА.