Украинският пилот Надя Савченко, която на 17 юли бе отвлечена от руски сепаратисти в Източна Украйна, вече втори месец е в руски следствен арест. Движение "Независима България" на Алекс Алексиев обяви в декларация, че иска незабавното й освобождаване.

Надя Савченко пилотира хеликоптера си над Източна Украйна, когато бива свалена от донбаски сепаратисти край село Металист, Славяносербски район. Бива заловена от сепаратистите, предадена на Русия,  и отведена на руска територия. 

По данни на правозащитници Савченко продължава да се намира в следствен арест във Воронеж, Русия, без възможност за контакт с близките си и без достъп до нормална правна защита.

Срещу нея е издигнато обвинение за съучастие в убийството на двама руски журналисти по време на сражение на украинска територия, което се основава единствено на твърденията на руските сепаратисти, се твърди в декларацията.

Задържането и предаването на Савченко на Русия е станало без съгласието на украинските власти, което го превръща в практическо отвличане, грубо нарушение на човешките права. По този повод Европейският съд по правата на човека в Страсбург приоритетно е образувал дело срещу Русия.

Савченко скоро се превърна в символ за украинците, особено впечатлени и от пуснатото видео на разпита й в мрежата:

Украинският президент Петро Порошенко се изказа остро срещу действията от руска страна, и осигури Марк Фейгин, известен със защитата си на "Пуси Райът", да я представлява в съда.

На 26-ти август в Минск предстои среща между Петро Порошенко и Владимир Путин. Според "Независима България"  гарантирането на човешките права и освобождаването на Надя Савченко от руска страна преди срещата "биха били полезни стъпки към намирането на изход от предизвиканата от Русия криза, към слагането на край на кръвопролитията и възстановяването на целостта на Украйна."