СИМОНА РУСЕВА

Германската канцлерка Ангела Меркел пое за най-трудната си мисия. По време на 5-часови разговори днес в Киев тя ще направи опит Украйна да се оттегли от опасния ръб на войната.

Меркел категорично не прие поканата на украинския президент Петро Порошенко да е в Киев утре, когато Украйна чества Деня на независимостта с военен парад. Дрънкане на оръжие в нейно присъствие, макар и в чест на празник, би било крайно опасен сигнал към Кремъл.

Вън от съмнение е, че Меркел ще потвърди подкрепата на Германия за Украйна в отстояване на нейната териториална цялост. Тя обаче ще направи и опит да убеди президента Порошенко и премиера Арсений Яценюк да не допускат понататъшна ескалация на напрежението в Източна Украйна.

Федералното правителство е категорично против агресивната политика на Путин, но е наясно, че и официален Киев е труден партньор – правителството е нестабилно, реформите боксуват, всички сили се хвърлят в борбата срещу сепаратистите.

“Киев трябва да е наясно, че този конфликт не може да се реши с оръжия и ако те не замлъкнат, има реална опасност Украйна да се разпадне”, цитира “Билд” високопоставен немски дипломат, пожелал анонимност. Според него позицията на Берлин е: “Непременно трябва да се намери взаимно приемливо решение и за Украйна, и за Русия.”

Точно в това се състои днешната трудна мисия на Меркел. Дали е била успешна, ще се разбере във вторник. Тогава в Минск ще се срещнат Путин и Порошенко.

Преди днешната си визита в Украйна Меркел е провела снощи драматичен телефонен разговор с US президента Барак Обама, съобщи в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт. Събеседниците са били категорични, че навлизането в Украйна на руския хуманитарен конвой без съгласието на Киев е поредната провокация на Русия. “Руското правителство носи отговорността за едно понататъшно изостряне на положението”, заяви Зайберт. Меркел и Обама настояват, след като бъдат разтоварени, камионите незабавно да се отправят обратно към Русия.

В разговора си с Обама Меркел е заявила позицията си, която ще отстоява и днес в Киев – конфликтът може да има единствено политическо решение.

Меркел добре знае – политиката е изкуство на възможното. Който се бие с глава срещу стена, страда главата. Тя, както и украинците, e наясно, че агресорът е Русия. Въпреки това канцлерката ще се опита да убеди Порошенко и Яценюк, че и те трябва да променят поведението си в разумни граници.

Няма решение, при което и двете страни да не отстъпят – и Путин, и Порошенко.

Алтернативата е пагубна – война. Нея никой не иска.