Разнопосочни чувства вълнуват съуправляващата коалиция "Обединени патриоти". За едни евроизборите са шанс за укрепване на "патриотичното" обединение, за други - вероятно самостоятелно политическо дефиле.

"Това е зле прието послание, - определи пред Клуб Z Волен Сидеров амбициите на Николай Бареков да се явява с "Атака" на евроизборите. -Бареков няма намерение да участва на евроизборите, няма такива амбиции."

Такива намерения обаче Бареков изразява - даже се готви за трима-четирима евродепутати от своята партия "Презареди България". А спекулациите възникнаха покрай новия консервативен форум, който организира заедно със Сидеров. Самият Бареков намекна, че коалиция с "Атака" е "опция".

"Той е от консерваторите в ЕП и ми каза: "При теб припознавам партия, която може да заеме това място", обясни Сидеров разговорите си с Бареков и целта на форума.

А така можело да се гради бъдещото управление на ЕНП с несистемните партии в Европа - играчи като Льо Пен, "Алтернатива за Германия", италианската "Лига", с които да се направи една "традиционна" коалиция в Европарламента, на мястото на сегашните "ултралиберали", разясни лидерът на "Атака".

Но за евровота негов приоритет били коалиционните му партньори от ВМРО и НФСБ.

"Вече 5-6 пъти повдигам този въпрос на коалиционен съвет, - уточни той темата за общото явявяне. - Чакам отговор от Валери Симеонов."

От ВМРО са се съгласили, от НФСБ обаче още мълчат.

"Аз защо да съм длъжен да отговарям, - пита Валери Симеонов. - Оставете го Сидеров, той си позволява много неща да говори, дори и да лъже."

В НФСБ обсъждали коалиция за евровота със структурите си, обясни депутатът от партията и ОП Християн Митев. Лидерът обаче отсича:

"Ако "Атака" иска да се коалира с Бареков, да се коалира. По принцип нямам високо мнение за Николай Бареков, и моите колеги в НФСБ нямат."

Докато Искрен Веселинов от ВМРО обяснява в парламента, че темата за общо явяване на евроизборите е налице при "патриотите", вицепремиерът Симеонов е на друго мнение:

"Скоро не сме обсъждали този въпрос. Не сме се оженили, те и семействата не остават вечно заедно."

Докато едни "патриоти" поемат "консервативната щафета" за Европарламента от Николай Бареков (при консерваторите вече има друг евродепутат от ВМРО - Ангел Джамбазки), други стискат палци да помирят партньорите, трети са готови да се явят на евровота сами. И слабо ги интересуват политическите маневри на временните им съюзници. Имаме много различни позиции, обединили сме се само за парламента, припомня Симеонов.