"Поздравявам премиера Борисов за това, което направи на срещата с чуждите посланиците в България. В крайна сметка някой, някога, в 30-годишната нова история на България, трябва да каже на тези разбирачи по всичко от Европа, че трябва да бъдат внимателни с България, която не познават".

Това каза в Казанлък вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от "Фокус". Той коментира срещата на премиера с посланици на страните членки на ЕС след разкриването на убийството на Виктория Маринова.

"Имаше едни изказвания, които даваха лоши квалификации на нашата родина, които няма как да приемем. Имаше мнения, свързани със свободата на словото в България, с поставяне на журналистиката под зависимост, а истината е, че журналистиката е зависима единствено от собственика на съответната медия, в никакъв случай не е от правителството или който и да било друг. А за свобода на словото да не говорим, България е царството на слободията на словото, на словоблудството. В България всичко е позволено, абсолютно всеки човек може да бъде оклеветен безнаказано", каза още Симеонов.

Според него полицията си е свършила перфектно работата по разкриването на убийството.

"В синхрон работиха много добри екипи, изпратени от София, и за четири дни това зверско убийство бе разкрито, въпреки че извършителят буквално за 24 часа е напуснал България. Мисля си, че няма такова място в България, където да не може полицията в рамките на един час да влезе и да си свърши работата", убеден е Симеонов.

Сименов реши и да разкритикува действията на германската полиция. Имало много противоречиви тенденции, които се отразявали на работата на органите.

"Когато едните са либерално ориентирани, другите са крайно националистически и агресивно настроени, тогава институциите започват да се колебаят, стават нерешителни и в крайна сметка, никой да не си мисли, че България по отношение на етническите проблеми е зле. Напротив, бих казал, че сме една от успешно решаващите тези проблеми държава в Европа. В България всяко гето подлежи на проверки, подлежи на пълен контрол", отчете вицепремиерът.

Според него обаче навсякъде има опасност от възникване на етническо напрежение.