Истанбулската Вселенска патриаршия съобщи, че се е съгласила да признае автокефалия на Украинската православна църква, което е силно желано от Киев, но което рискува да предизвика напрежение с Москва.

Събрание на синода в Истанбул, председателствано от патриарх Вартоломей, смятан за пръв сред равнопоставените лидери на православната църква,"постанови да даде автокефалия на църквата на Украйна", се казва в официално изявление от Истанбул.

Украинската православна църква - Киевската патриаршия вече е независима автокефална църква. .

Това първи обяви във фейсбук говорителят на украинската църква Евстратий Зоря още преди официалното съобщение от Истанбул.

Решението на синода е удар за Московската патриаршия, която досега де юре контролираше местните православни - близо една трета от техните храмове са в Украйна. През 1992 г., след отделянето на страната от СССР, украинските духовници създадоха нова църква и патриаршия, която обаче остана на практика подчинена на РПЦ заради решение още от далечната 1686 г. Този акт Зоря определя като "незаконно анексиране на Киевската митрополия от Руската църква".

В друг ключов ход синодът се съгласи да възстанови ръководителя на Украинската православна църква патриарх Филарет и Киевския митрополит Макарий на техните канонични постове след тяхното отлъчване поради спора с Москва.

"По този начин горепосочените са канонично възстановени на техния йерархичен или свещенически ранг", се казва в изявлението след срещата, която започна във вторник.

Освен това се посочва, че Филарет и Макарий са се оказали в разкол не поради догматични причини и се възстаноняват техните позиции като свещеници и мястото им в църковната йерархия.

Наскоро Филарет (Денисенко) и Макарий Малетич поискаха от Константинополската патриаршия томос за признаване на тяхната независимост.

Президентът Петро Порошено приветства решението на Вселенската патриаршия.

"Това е победа на доброто над злото, светлината над тъмнината", каза той в телевизионно обръщение, добавяйки, че Украйна чака това "историческо събитие" от повече от 330 години.

С днешното решение Вселенската патриаршия всъщност отменя акта от 17-ти век и УПЦ вече е напълно самостоятелна.

Русия отдавна се противи на този ход, като предводителят на Руската православна църква патриарх Кирил пътува до Истанбул по-рано тази година в опит да разубеди патриаршията да предприеме стъпката.

Според Руската православна църква това е груба намеса в диоцеза на Москва и преди решението те заявиха, че отменянето на акта може да предизвика нова голяма схизма в православния свят. 

След като официално беше огласено решението на Вселенската патриаршия реакцията на Руската православна църква не закъсня.

"Решението на Светия синод на Вселенската патриаршия представлява узаконяване на разкол. То е прекрачване на границите на приемливото и е катастрофално за нея и за единството на православния свят", обяви свещеник Александър Волков, говорител на Московския и руски патриарх Кирил, цитиран от агенция ТАСС. Според "Интерфакс" той даже е отишъл по-далече и е казал, че "Руската православна църква ще бъде принудена да скъса евхаристичното общение с Константинопол".

Миналия четвъртък Св. Синод на Българската православна църква отхвърли искане за свикване на църковен събор за обсъждането на "украинския разкол". Подобно желание се съдържаше в писмо на руския патриарх Кирил.

 

"На заседанието е било разгледано и писмото на Московския патриарх Кирил, в което той "уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП". Св. Синод е взел решение да предаде писмото за разглеждане на специална синодна комисия по въпроса за църковния разкол в Украйна", гласеше официалното съобщение след края на заседанието.