Преговарящите в Брюксел са се разбрали за изготвяне на Споразумение за напускане, което ще гарантира мекото излизане на Великобритания от ЕС, съобщи „Политико“.

Излизането ще включва преходен период, чрез който да бъдат предотвратени икономическите сътресения, твърдят трима дипломати от Съюза.

Само час по-късно обаче главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние съобщи в туитър, че проектоспоразумението е пропаднало. Това е станало след среща между него и британския министър за Брекзит Доминик Рааб.

„Срещнахме се днес – Доминик Рааб и екипът за преговори с Великобритания. Въпреки сериозните усилия някои ключови въпроси остават отворени, включително за Ирландия и Северна Ирландия с цел избягване на твърда граница. Ще брифирам 27-те посланици и Европарламента за преговорите за Брекзит“, написа Барние.

 

Също така стана ясно, че е отменена и насрочената за утре среща на т. нар. шерпи - виши чиновници от Лондон и Брюксел, планиращи и подготвящи Европейския съвет, който трябва да се състои на 18 и 19 октомври.

По-късно дипломатчески източници съобщиха, че няма да има нови преговори до 17 октомври. Тогава лидерите на ЕС ще се съберат на вечеря в Брюксел, за да обсъдят Брекзит.

Какво се случи

Днес следобед в Брюксел започнаха да витаят слухове за проектоспоразумение на ниво преговарящи. Това стана, след като британското министерство за Брекзит разпространи съобщение, че Доминик Рааб е отпътувал извънредно за Брюксел.

„Макар да остават редица важни въпроси за разрешаване, включително този за границата между Ирландия и Северна Ирландия, страните се разбраха, че са необходими преки преговори преди заседанието на Европейския съвет идната седмица“, каза говорител на ведомството в Лондон.

След това дипломати от ЕС съобщиха, че за тази вечер в Брюксел е насрочена среща на посланиците на страните от Съюза.

Един от дипломатите намекна, че „споразумението е само на ниво преговарящи“, така че може още да бъде променено.

Официален представител на Еврокомисита отказа да коментира и само заяви:

„Преговорите продължават.“

Но дори да бъде постигнато споразумение по въпроси като ирландската граница, преговарящите трябва да се разберат и за политическа декларация, която ще положи основите на бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС.

Същевременно Тереза Мей е изправена срещу сериозни противници на сделката в парламента както сред привържениците на Брекзит в нейната Консервативна партия, така и сред северноирландските юнионисти, макар те да я подкрепят в Камарата на общините.