Кой загуби на изборите в германската провинция Бавария? Снощи канцлерката Ангела Меркел не взе думата, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА, и добавя, че тя никога не коментира резултатите от регионални избори, въпреки че баварските имаха по-голямо значение от останалите.

На изборите беше заложена съдбата на Християнсоциалния съюз (ХСС), а заедно с нея и балансът на управляващата коалицията с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката. Тъй като ХСС е само баварска партия, тя не може да си позволи да губи позиции в провинцията. Но току-що понесе историческо поражение, получавайки по неокончателни данни само 37,3 на сто от местата, което означава загуба на десет пункта.

ХСС, горда с непрекъснатите си победи от над пет десетилетия, обвини Берлин и централното правителство, че са повлияли негативно на кампанията й и хвърли вината върху миграционната политика на Берлин, която засегна преди всичко граничната провинция Бавария.

ХСС загуби абсолютното си мнозинство, пометена от устрема на Зелените и на крайната десница, пише френският в. "Монд". На тези избори Зелените са големите победители, печелейки 17,8 на сто, близо два пъти повече от другите съюзници на Меркел - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), получила 9,5 на сто.

Тези резултати изобщо не успокояват германската канцлерка, особено ако се има предвид, че на 28 октомври нейната ХДС също се явява на избори в провинция Хесен, където управлява в коалиция със Зелените. Резултатите от изборите в тези две провинции "ще окажат влияние на националната политика и като следствие - на репутацията на канцлерката", предупреди в петък председателят на Бундестага Волфганг Шойбле.

През декември самата Ангела Меркел ще се яви на избори, за да остане начело на ХДС. Те преживя трудна политическа година вследствие на решението си от 2015 г. да допусне в Германия над 1 милион търсещи убежище, коментира в. "Монд".

Резултатите от баварските избори означават, че Християнсоциалният съюз ще трябва да управлява в коалиция - за втори път от 1962 г., отбелязва френският в. "Еко". Премиерът на Бавария Маркус Зьодер обяви вчера намерението си да се коалира с независимите консерватори от "Свободните избиратели".

Правителството на Зьодер може да реши да накара националната коалиция да плати цената, втвърдявайки позициите си на федерално равнище. Това вече пролича в петък: вместо Меркел, както е по традиция, на заключителния предизборен митинг на ХСС беше поканен австрийският канцлер Себастиан Курц, известен с твърдата си линия срещу миграцията, отбелязва в. "Еко". Възможно е вътрешният министър Хорст Зеехофер да стане изкупителна жертва за провала на баварските консерватори, но оттеглянето на този отявлен противник на Меркел ще й даде само глътка въздух - още повече че провалът на социалдемократите може да ги накара да се оттеглят от коалицията.