Френският президент Еманюел Макрон направи промени в правителството, предадоха Ройтерс и Асошиейтид прес, цитирани от БТА. 

Макрон назначи своя политически съюзник Кристоф Кастанер, лидер на президентската партия "Република, напред!", за нов министър на вътрешните работи. Кастанер, който досега бе държавен министър за връзките с парламента, замени на поста Жерар Коломб, който подаде оставка преди две седмици, за да се кандидатира за кмет на Лион.

Другите ключови министри, включително на външните работи и на финансите, запазват своите постове. Макрон смени четирима членове на правителството, сред тях министрите на културата, на земеделието и за отвъдморските територии.

Очакваше се френският президент да направи промени в правителството още миналата седмица. Макрон обаче си даде още време, за да може да вземе правилните решения, посочва Ройтерс. Според критици това отлагане е повдигнало въпроси за липсата на опит в президентската партия.

Представител на Елисейския дворец определи новия кабинет като динамичен. Той включва хора "с репутация на експерти в своята област, което ще засили ефективността на правителството, и други, с по-общ профил", отбеляза цитираният източник