Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува днес бързо натрупващото се осъдително отношение на света към Саудитска Арабия по делото за изчезналия журналист Джамал Кашоги, информира Асошиейтед прес. 

В интервю за агенцията държавният глава сравнява ситуацията с обвиненията в сексуални посегателства срещу съдията от Върховния съд Брет Кавано по време на процеса на утвърждаване на кандидатурата му. 

"Мисля, че първо трябва да разберем какво се случило. Пак се почва с, нали знаете, виновен до доказване на противното. Това не ми харесва. Току-що преминахме през това със съдия Кавано и той бе невинен, що се отнася до мен", каза Тръмп. 

По-рано днес Тръмп съобщи, че е разговарял с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, който е обещал да бъде разширен обхватът на разследването за изчезването на Хашоги. Държавният секретар Майк Помпейо посети Рияд по поръчение на президента, за да обсъди с лидерите на кралството случая. Днес Помпео продължава извънредното си пътуване, свързано със случая в Турция.

След срещите си със саудитските власти американският топ дипломат заяви, че вижда "сериозна решителност" в действията на Саудитска Арабия по разследването. 

"Проведените срещи (с крал Салман, престолонаследника принц Мохамед и министъра на външните работи Адел ал Джубейр) показаха, че Саудитска Арабия е сериозно решена да установи фактите и да се осигури отговорността на всички, включително високопоставени саудитски чиновници, се посочва в изявление на Държавния департамент", цитирано от ТАСС. 

"Същевременно ръководството на Саудитска Арабия твърдо отрича да разполага с каквато и да било информация за случилото се в консулството в Истанбул и обещава да предостави пълна информация за резултатите от разследването", се казва още в документа. 

Турската полиция съобщи, че няма да проведе обиск в резиденцията на генералния консул на Саудитска Арабия в Истанбул през следващите часове, тъй като представители на саудитските власти не са успели да се включат в него. 

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му ще разшири разследването за изчезването на Кашоги до резиденцията на консула и някои превозни средства. 

Измъчван и обезглавен

Кашоги е бил измъчван, преди да бъде обзглавен в консулството на неговата страна в Истанбул, съобщава днес турският проправителствен всекидневник "Йени шафак", цитиран от френския "Фигаро".

Турското издание твърди, че е получило достъп до звуков запис на събитията, но не уточнява как. Според проправителствения вестник саудитски агенти са рязали пръстите на Кашоги по време на разпита, преди да му отрежат главата.

Някои медии като "Вашингтон пост", за който е пишел Кашоги, съобщиха по-рано за наличие на аудио и видеозаписи, доказващи, че той е бил "разпитван, измъчван и след това убит" в консулството, след което трупът му е бил нарязан на части.

Заподозрените

Човек, разпознат от турските власти като един от отговорните за изчезването на Кашоги, е от антуража на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, пише в. "Ню Йорк таймс". Според вестника, който публикува няколко снимки в потвърждение на тези сведения, Махер Абдулазиз Мутреб е придружавал принца при посещенията му в САЩ през март и в Мадрид и Париж през април тази година, вероятно като телохранител. Турските власти разпространиха негова снимка от пристигането му на летището в Истанбул.

"Ню Йорк таймс" посочва, че според очевидци или други източници трима други заподозрени - Абдулазиз Мохамед ал Хаусауи, Таар Галеб ал Харби и Мухамед Саад Алзахрани - са свързани със саудитските службите, които се грижат за сигурността на 33-годишния престолонаследник.

Пети заподозрян - съдебен лекар, идентифициран като Салах ал Тубайги - е заемал висши постове в саудитското вътрешно министерство и има солидни позиции в медицинските среди. Според вестника подобна личност би могла да бъде ръководена единствено от висш саудитски орган на властта.

Ежедневникът отбелязва, че разполага с независими потвърждения, че поне деветима от 15-те заподозрени, идентифицирани от турските власти, са работели за саудитските служби за сигурност, за военните или други министерства.

В. "Вашингтон пост" посочва, че 11 от 15-те заподозрени от турските власти саудитци са свързани със саудитските служби за сигурност.

Престолонаследникът и баща му, крал Салман, отричат да знаят нещо за съдбата и местонахождението на журналиста и продължават да твърдят, че той е напуснал свободно саудитското консулство в Истанбул, припомня изданието.

Според "Ню Йорк таймс" позицията на заподозрените в саудитското правителство и връзките на мнозина от тях с принца престолонаследник може да направят трудно освобождаването му от отговорност. Присъствието на съдебен медик, специалист по аутопсиите, подсказва, че операцията, която турските власти смятат, че е извършена в консулството от пристигнал от Саудитска Арабия екип, е предвиждала смъртта на журналиста от самото начало.

Според американски медии Саудитска Арабия възнамерява да признае, че 59-годишният журналист е починал при разпит в консулството, който взел неочакван лош обрат.

Международните реакции продължават

Междувременно Международния валутен фонд (МВФ), че неговата управляваща директорка Кристин Лагард е отложила планирано пътуване до Близкия изток, включващо и спирка в Рияд за инвестиционна конференция.

Министрите на външните работи на седемте водещи в света икономики (Г-7) изразиха "силно безпокойство" от изчезването на Кашоги и заявиха, че от виновните трябва да бъде потърсена отговорност. В изявлението си Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, заедно с ЕС, потвърждават ангажимента си да защитават свободата на изразяване и свободния печат. Те насърчават турско-саудитското сътрудничество и очакват кралство Саудитска Арабия да проведе пълно, достоверно, прозрачно и бързо разследване. 

(БТА и екип на Клуб Z)