В продължение на три часа парламентът дебатира по вота на недоверие, внесен от БСП по темата за здравеопазването. По време на дебата се чуха много констатации за проблемите в сектора - източване на здравната каса чрез огромен брой болници и хоспитализаци, огромни разходи за лекарства, увеличаване на финансирането за здравеопазване без реални резултати. и т.н. Идеите за промяна обаче почти не се чуха

В началото на дебата от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да бъде поканен в залата. Шефът на парламента Цвета Караянчева обясни, че той е в Брюксел.

"Вярвам, че той духом е с нас", каза Караянчева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че опозицията иска остаква за погрома на здравеопазването в България. Тя припомни, че за 10 години са се сменили 9 минситри и 8 управители на НЗОК. Нинова обясни, че днес за здравеопазване се харчат близо 9 млрд. лв., като 4 млрд. лв. от тях българите плащат от джоба си.

"За избор на екип, за медицински изделия, за консумативи. Над масата и под масата", каза Нинова.

Тя изтъкна, че здравеопазването не е достъпно, тъй като 80% от болниците са в 3 големи града, а общинските болници фалират, защото до тях изникват печеливши частни структури.

"Достъпно и безплатно трябва да замените с връзки и пари. Ако нямаш едно от двете си обречен", каза Нинова.

Тя посочи, че лекарствата става все по-скъпи, като евтините от тях се изнасят, а 45% от парите за здраве отиват за лекарства, докато в Европа тази цифра е 25%.

"Лекува се по клинични пътеки, без ясен принцип за остойностяване. Лекарите бягат от България, а положението с медицинските сестри е катастрофално", каза още Нинова.

Тя заяви, че алтернатива има.

"Да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването. За здравно осигурени - гарантиран достъп до безплатно и навременно здравеопазване. За социално слаби - държавно гарантиран базов пакет. Премахване на търговски статут на лечебните заведения, детайлно остойностяване на всички медицинки дейности и труда на специалистите.  Национална здравна карта. Недопускане демонополизация на НЗОК. Диференцирана ствака на ДДС върху лекарствата", поясни Нинова.

Според Антон Кутев (БСП) "здравеопазването върви надолу, системата е пред колапс".

"Няма как да е виновно БСП. Вървим трайно надолу", заяви Кутев.

Шефът на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) заяви, че има нужда от надпартиен консеус.

"Трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването", каза Дариткова.

Според нея хората очакват от партиите не да се карат, а да постигнат съгласие и решения. Тя изтъкна, че Конституцията допуска финансирането на здравеопазването и от дргуи източници, като тоа се урежда от закона за здравното осигуряване.

"Най-много болници са откривани по времето на Орешарски", каза още Дариткова.

Тя отрече твърдението, че няма ясен аргумент за какво пациентът доплаща, тъй като за това има точна нормативна уредба.

"Факт е, че хоспитализациите са много, не се гордеем, нуждаем се от вашите алтернативни предложения. Има механизми разходите за лекарства да се оптимизират", казаоще Дариткова.

Тя упрекна БСП, че предлагат остойностяване на работата на лекарите, но не казват как конкретно да стане това и няма финансова обосновка.

"Не забелязвам у г-жа Нинова желание за диалог", заяви Дариткова.

Нигяр Джафер (ДПС) заяви, че движението ще подкрепи вота, "заради безвремието в здравеопазването". Тя изтъкна, че в този сектор управлението върви след събитията. Джафер посочи, че България има еврокомисар по цифровизацията, но няма електронно здравеопазване.

"Изначално вашето разбиране е погрешно как да се търси консенсус. С фалшив диалог няма да се постигне.Тествате обществото и средата. Объркани и непоследователни идеи за промяна. Не сте в състояние да предприемете стъпки за промяна на системата, за която всички казваме, че е порочна", каза още Джафер.

Калин Поповски ("Обединени патриоти") заяви, че формацията няма да подкрепи вота. Той обаче призна, че у нас има огромен брой лечебни заведения. И поясни, че у нас на 20 000 души се пада една болница, докато в Холандия на 100 000 души има една болница, но добре оборудвана. Поповски призна оща, че у нас хоспитализациите са над 3 млн., като поне 2 млн. от тях са излишни, защото тези хора могат да бъдат обслужени в доболничната помощ.

"Това ще струва 30-40 50 лв. а не 500 лв. Има прекалено голям либерализъм, който доведе до източване", каза Поповски.

Той обаче допълни, че у нас здравната вноска е 8%, докато във Великобритания е 12%, а в Германия 15%.

"Затова те акумулират много по-голям ресурс и там не се доплаща нищо", каза Поповски.

Депутатът обясни, че НЗОК трябва да лаща 15 до 18% от бюджета си за лекарства, докато сега стойността е 25-30% и гражданите доплащат още някоко милиарда. Поповски заяви, че някои болници, като тези във Враца и Ловеч, са пред фалит, но в техните дворове има частни кардиологии, открити при правителството на Сергей Станишев.

Депутатът от "Обединени патриоти" изтъкна и мерките, взети от правителството: за 2018 г. 405 млн. повече за НЗОК, което е увеличение с 15%. като 90 на сто е отишъл за за болниците; приемане на национална здравна карта; намаляване на откриването на нови болници; намаляване на неосигурени лица; електронна здравна карта и електронан рецепта, които трябва да са факт в близко бъдеще.

"Демонополизация на касата е невъзможен, тежък завой. Малко дофинансиране от пациентите ще доведе до намаляване на хоспитализациите", каза Поповски.

Хасан Адемов (ДПС) заяви, че движението ше подкрепи този вот, но с различни от мотивите на вносителите.

"Управляващите задават един мъгляв силует на реформа. Само с финансови средства допълнително не можем да решим тежите належащи проблеми. Увеличавате финансовия ресур, но не говоите за контрол, за ефективно изразходване", каза Адемов.

Той се обяви за демонополизация на НЗОК, свободен достъп до лечебните заведения, реално остойностяване на услугите и на труда на лекарите, отношения, базирани на търсене и предлагане, алтернативни и конкуриращи се източници на финансиране.

"Усещането за самодостатъчност винаги е изигравало лоша шега на всички управляващи. Искаме консенсус, но не по начина, по който го предлагате", каза Адемов.

Искрен Веселинов го репликира с това, че ДПС ще подкрепи вот на недоверие, в чиито мотиви е отречена идеята за демонополизация на НЗОК. И попита колко нови болници са били открити, докато движението е било във властта.

"Проблемът не е в броя на лечебните зведения. Пациентът трябва да има право на свобден избор Проблемът е друг, от много годиин назад. Всички регистрирани лечебни заведения задължително сключват договор с НЗОК", отговори му Адемов.

Зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов припомни, че това е трети вот на недоверие, внесен от БСП.

"Това е техният единствен системен подход за политически послания. Никога не са давали алтернатива. ГЕРБ решава проблемите. Обсъжаме с всички заинтересовани страни. Беше несериозно да се твърди, че няма диалог. Темата здравеопазване не е на нито една политическа сила. Внесоха вот на недоверие за намерения. Все още обсъждането продължаа, още нямаме решение на МС за здравноосигурителните модели. Ако имахме 7 последователно години днес щеше да е по-различно 2013-2014 г. дадохте дейности на 21 частни болници", каза Цветанов.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че след като приключат обсъжданията на предложените от него модели за здравеопазване ще посети всички партийни централи, за да обясни какви са резуултатите.

"Не сте виждали такъв подход, но може би и такъв ще трябва да видите", каза министърът.

Той отрече твърденията, че не се среща и не разговаря с организациите, свързнаи със здравеопазването.

"Здравеопазването няма цвят. Обещах през цялото време да работя в консенсус с всички парламентарно представени партии", каза Ананиев.

И се обърна към БСП с думите:

"Може би сте свикнали да командвате административния процес, аз съм друг човек. Искам, когато тръгна към МС или НС, зад мен да стоят всички организации".

Ананиев допълни, че предпочита консенсус, а не вот на недоверие.

"Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи", каза Ананеив.

Според него единствените добри елементи от мотивите на БСП са част от неговата презентация, в която той описва недостатъците на сегашния здравноосигурителен модел.

"Въпросът е, че аз ги представям, за да мобилизирам енергията на всички заинтересовани страни по темата. От БСП ги използват, за да направят вот на недоверие. Това е голямата разлика между подхода", обясни Ананиев.