Софийският районен съд до месец ще реши дали председателят на ВКС Лозан Панов трябва да плати 1000 лв глоба.

Това стана ясно на заседанието днес по жалбата на Панов срещу наложената му от Сметната палата глоба. Нито Панов, нито адвокатът му присъстваха на заседанието днес.

Председателят на ВКС всъщност е подал имуществена декларация - но само към Инспектората към Висшия съдебен съвет. Неговата теза е, че законът изисква "тримата големи" в съда да подават тези декларации там. 

Тъй като от решението на Сметната палата насам тази част от институцията бе прехвърлена към антикорупционния орган КПКОНПИ, съдът рестартира разглеждането на жалбата, тъй като Сметната палата вече няма отношение по делото.

Според юрисконсулта на КПКОНПИ Панов е трябвало да даде имуществена декларация както в Инспектората, така и в Сметната палата, защото е и председател на ВКС, и член на ВСС. Главният прокурор Сотир Цацаров, който бе в същото положение, също не бе подал декларация, но към Инспектората, за което се наложи да си плати глоба от 300 лв.

Защо един и същи документ трябва да се праща на две институции не е ясно, но междувременно "кафявите" медии месеци наред раздухват историята за това как Панов не си е подал декларацията - без да споменават, че всъщност той я е пратил на Инспектората.