Понеделникът се оказа "апокалиптичен" за бъдещето на България. След като сутринта банкерът в изгнание Цветан Василев предвеща банкова и финансова криза, по обед на спешно свикана пресконференция ръководството на ГЕРБ прогнозира сериозна бюджетна драма, която може да доведе държавата до ликвидна криза.

"В момента толкова разпаднала държава аз мисля, че не сме имали. В историята!", отсече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преди него финансовият експерт на партията Владислав Горанов обясни, че страната спешно трябва да мисли как да осигури нов дълг заради нереалистично високи разчети на приходите и вече извършени разходи в бюджета.

"До средата на януари 2015 г., когато е падежът по 1,6 млрд. лв. доларов дълг, страната ще трябва да емитира нов дълг от около 4,5 млрд. лв., а до края на 2015 г. размерът му ще достигне 6 млрд. лв. при оптимистични прогнози. Ако максимално бързо не се предприемат стъпки за гарантиране, в началото на 2015 г. държавата може да се окаже в много тежка ликвидна криза, без да може да посреща текущите си разходи", казва Горанов.

От думите на Бойко Борисов стана ясно, че лайтмотивът на ГЕРБ за предизборната кампания ще е "спасяването на България"

"Искам тези, които гласуват за нас, да знаят в колко трудно положение е страната. Не казвам, че може да я изведем, но ще направим всичко възможно да опитаме. Да вържеме двата края тази година ще е огромно предизвикателство. А да минем 2015 г. - невероятно умение", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов призова другите партии "да накарат икономистите да им напишат разчети и след пети да търсим как да спасяваме държавата. Няма значение кой ще е министър председател. Трябва ни стабилност и то на всяка цена. Не всеки ден да си говорим кой с кого няма да се коалира. Няма никакъв политически заряд това, което го говоря в момента", обясни той.

"Много гръмко се говори за програми, всеки може да седне и напише на един лист всичките си хубави сънища. За да се случат, трябват пари. А в момента пари няма", категоричен е Борисов

"Длъжен съм да предупредя хората да не гласуват за нас, защото ще направим тежки реформи. Ще се режат плащания, няма как да се спази лисабонският критерий от 3% дефицит. Сега реално дефицитът е над 4%", обясни ситуацията той.

Борисов обясни, че до края на август партията ще е готова с проектозакон за обединение на НАП и митниците, защото му е омръзнало "да слуша как един камион влязъл, един не му взел акцизите, друг не му взел митата, и така имаме 1,5 млрд. несъбрани".

Той продължи и задочния си спор с лидера на БСП Михаил Миков, който критикувал служебното правителство, че спряло газопровода "Южен поток".

"Видях писмото на Орешарски да бъде спрян "Южен поток" във всички дейности. Лъжат двойно - едните, че не са го спирали, а лъжат руснаците, че има такова писмо за спиране от Брюксел", каза Борисов.

Според Борисов предишният кабинет знаел за лошото състояние на държавата и затова се стигнало и до падането на властта:

"ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв апокалипсис идва. Те никога не са били толкова добре поставени в управлението. БСП нямаше да се съгласят да напуснат властта, щяха да излязат всички договори и сметки, резервът щеше да остане 3,4 млрд. и с какви очи щяха да погледнат хората".

До края на 2014 г. България може да загуби и 1,7 млрд. лв. по оперативните програми на ЕС, плащанията по които в момента са спрени, предупреди Лиляна Павлова.