"Реформаторският блок е готов да се коалира с ГЕРБ ", каза пред журналисти в Шумен лидерът на ДСБ Радан Кънев, предаде Дарик радио. Той допълни, че единственият коалиционен партньор, който отговаря на очакванията им за дясно реформаторско правителство, е именно ГЕРБ. "Зад тях стоят много десни избиратели, хора с възгледи като нашите", обясни Кънев. Той обаче изтъкна, че ГЕРБ са и основният конкурент на блока, тъй като има силно напрежение между старото и новото в българската десница. "Конкуренцията е между старото в ръцете на ГЕРБ, които видяхме в цялата прелест на еднопартийното им управление, и много смела реформаторска програма, нещо съвсем различно от всичко, което сме виждали през последните години". Преди дни Кънев заяви, че Бойко Борисов не е вариант за премиер.

Според Кънев волята на огромна част от избирателите е ДПС да бъдат извадени от управлението. Той заяви още, че Реформаторският блок е единствената партия у нас, която бележи ръст на доверието и електоралната подкрепа и обеща постоянство за запазване на тази тенденция. "Това, което предлагаме ние, е съществена политическа промяна, която до момента в хода на прехода не е извършена", заяви Кънев

Сред основните приоритети на блока Кънев открои незабавното начало на правосъдната реформа в България и дълбока административна реформа, целяща прекратяване на партийната намеса при назначенията. Той посочи още, че трябва да се спре партийната корупция чрез електронни обществени поръчки и ударно присъединяване на България към всички европейски институции, на които до момента не е член. "Управлението ни ще проведе цялостна операция "чисти ръце" и ще държи БСП и ДПС далеч от властта", заяви Кънев.

Междувременно стана ясно, че за предстоящите парламентарни избори блокът е подписал споразумение с партия "Българска нова демокрация" и "Християндемократическа партия на България".