Евродепутати заляха с нападки вчера първия зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс. Атаките им бяха толкова силни, че той видимо се ядоса.

Това стана на сесия на Европарламента в Страсбург, по време на пленарната сесия, посветена на необходимостта от всеобхватен механизъм за зачитане на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Тимерманс защити необходимостта ЕК да може да спира пари от еврофондовете за държави членки на ЕС. Това според него може да става при финансови нарушения и посегателство срещу финансовите интереси на Съюза.

„Комисията е решена да използва всички възможни средства, когато се посяга на ценностите. Според нас това са най-ефикасните механизми“, заяви Тимерманс.

Същевременно той за пореден път даде за пример действията на Еврокомисията срещу Полша и на Европарламента срещу Унгария.

Изказването му бе последвано от дебати, изпълнени с остри реплики. Почти всички изказали се евродепутати дадоха примери с нарушаване на върховенството на закона дори в давани за пример страни като Германия.

Най-остра обаче бе румънската евродепутатка Клаудия Цапардел от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Тя се изказа категорично против механизъм, който би бил пречка за достъп до европейски средства за някои страни.

„Това ще доведе до дисбаланс между развитието на регионите. Г-н Тимерманс, в ЕС всички имаме еднакви права и задължения. И щом имаме еднакви задължения, защо, след като искате да създадете подобен механизъм, не го наложите и на останалите европейски държави, а не само на България и Румъния?“, попита тя.

След което стовари обвинението си:

„Вижда се, че се използват два аршина и се вижда, че се говори по различен начин за едни и други.“

Така тя съвсем изнерви Тимерманс. Преди това остри нападки отправи и холандската депутатка Софи ин т’Велд, според която изобщо няма нужда от такъв мехнизъм.

„Г-жо Ин т’Велд, не можахте ли да хвърлите един бегъл поглед на това, което правим? Аз ли трябва да обяснявам какво означават тези механизми?“, попита Тимерманс.

После той се обърна и към Клаудия Цапардел:

„Някои казват – двоен аршин, вижте другите. Така ли трябва да работим? Надявам се да усъвършетстваме механизма. Но не наливайте вода в мелницата на онези, които не искат проверка и оценка.“

Франс Тимерманс заяви, че член 7, заплашващ Полша и Унгария с лишаване от правото на глас, е съвсем конкретна мярка. Такава е и мярката, когато Еврокомисията се обръща към Съда на ЕС, какъвто е случаят с Полша.

Зам.-председателят на ЕК заяви гневно, че не желае работата му да бъде свързвана с искания за някакъв всеобхватен и комплексен механизъм.