Ако си мислите, че сме искали да стигнем до най-тъмните тайни за провала на българското здравеопазване или сме питали каква кола вози служебния министър, грешите.

Всъщност всичко започна съвсем невинно - с намерението да включим в новия брой на списание Клуб Z  материал за болестта ебола. Смъртоносната зараза вече отне стотици човешки животи. Преди броени часове британец се прибра в страната си, заразен от страшния вирус, втори европеец се връща на Стария континент, болен от ебола. Медиите в цял свят дебнат всяка стъпка в битката с опасния взрив, разнищват се всякакви теории за възникването на болестта и прогнози за справянето с нея. Световни специалисти са на мнение, че тя трудно може да остане в изолирано огнище. Други смятат обратното.

Нормално беше, освен да разкажем за всичко това, репортер да потърси главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който от 20 години работи в областта на надзора на заразните болести. Д-р Кунчев много любезно отговори, че няма проблем да разговаря с нас, но все пак да "минем" през пресцентъра на министерството. Което и направихме - с любезно писмо.

За наше изумление, получихме следния отговор:

Здравейте,

С оглед на това, че темата ЕБОЛА се преекспонира в медийното пространство, което на свой ред всява излишно притеснение сред обществото, на този етап ще се наложи да Ви откажем участие. Разчитаме за Вашето разбиране. Оставаме на разположение за други теми.

 С уважение, пресцентър

Някой/я новоизлюпен чиновник/чка е решил, че "ще се наложи да Ни откаже участие".

Участие в какво? В предизборно денсинг шоу?!

Участие на кого? На един специалист, който - по преценка на въпросния пресцентър - не е в състояние сам да реши какво да говори пред медиите? Същият този Някой прави тежката преценка, че темата се преекспонира в медийното пространство, "което на свой ред всява излишно притеснение сред обществото"... С една дума - без притеснение, без паника! Да не разстройваме излишно обществото!

Такива съображения са имали някогашните "партийни спецове по вълнения в обществото" от ЦК на БКП, които загрижено решават да не оповестят случилото се в Чернобил... Така де, без паника! 

И понеже си мислех, че оттогава са минали доста години, написах следното писмо:

Уважаеми дами и господа от пресцентъра,

С изумление прочетох отговора на писмото ни до вас. За първи път през професионалния ми живот ми се случва пресцентър да преценява коя тема се преекспонира в медийното пространство и дали това всява излишно притеснение сред обществото.  Вашата работа е да ни осигурявате комуникация с представители на министерството, а не да преценявате медийната политика на изданието.  

Допускам, че писмото е написано от човек, който никога не се е занимавал с тази дейност - в противен случай би трябвало да приема, че се опитвате да налагате цензура.  И ви обещавам, че ако не получим нормален отговор, ще направим достъпни за читателите ни вашите възгледи за ролята на пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Те ни връщат във времето на Чернобилската катастрофа, което е недопустимо за една нормална държава.

В очакване на нормална реакция,

Светлана Джамджиева, главен редактор на Медии "Клуб Z"

Честна дума, допуснах, че е възможно някой стажант да е проявил самоинициатива с оглед опорните точки в стил "да е спокойно обществото". Хм.... Получихме следния отговор: 

Уважаема г-жо Джамджиева,

С оглед на получения отговор от Ваша страна, оставаме с впечатлението, че пресцентъра на Министерство на здравеопазването е погрешно разбран. Ние не налагаме редакционни политики на медиите, не налагаме цензура, не отказваме достъп на медиите до обществена информация и най-малко сме искали да обидим някого. Единственото, което сме направили с отговора си до Вас е, че сме помолили за разбиране с оглед на това, че темата за ЕБОЛА се преекспонира излишно и Вашето сравнение с „Чернобилска катастрофа” само доказва този факт. Аналогии от такова естество наистина са тревожни и биха довели обществото до неоправдана реакция. Всякаква необходима информация относно темата ЕБОЛА, Вие може да намерите на сайта на Министерство на здравеопазването. Ако имате допълнително въпроси по темата извън публикуваните на сайта на институцията, моля да ни ги изпратите и ще получите експертен отговор.  

http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=482&categoryid=3664&articleid=7082

Оставам на разположение!

С Уважение,

Руслана Петрова

Съветник към кабинета на Министъра на здравеопазването

Е, нищо друго не ми остава, освен да отговоря на това писмо публично, както обещах:

Мила ми Руслана, 

 Да ви успокоя - никого не можете да обидите.

Така и не разбрах  какво "разбиране" очаквате да проявим - да не пишем за "темата ЕБОЛА" или да не искаме от държавните служители да се изказват за подготвеността на държавата ни в такива случаи?

Видимо не сте разбрала аналогията с Чернобил - тя не е в степента на застрашеност от епидемия или катастрофа, а в безхаберното отношение на държавните служители... което в случая с Чернобил е станало престъпно.

Насочвате ни към информацията в сайта на министерството - предлагам ви да я обогатите от следващия брой на списанието ни.

Предлагате ни да изпратим списък с въпроси, които вие да предадете на д-р Ангел Кунчев. Последният пресцентър, който ми е поискал списък с въпроси, е този на Путин. Признавам, изпратих ги. После разговаряхме "на живо".  Любопитна съм за ролята на вашия пресцентър - той ще определи на кои въпроси да отговаря д-р Кунчев и на кои - не? Е, пресцентърът на Путин нямаше такава задачка.

Материалът ни може да излезе и без мнението на хората, които представляват здравеопазването в държавата. 

Но един приятелски съвет към вас - ако тези два месеца прекарате в пиене на кафе и без излишен ентусиазъм, може да не проличи....