Още когато през август 2015 г. Мария Захарова встъпи в длъжност като говорителка на външно министерство и започна да информира света за намеренията на Русия, всекидневният й брифинг стана популярен по телевизията. Нейният стил – борбен и агресивен, отразява нарастващата войнственост на Русия – както вътре в страната, така и зад граница.

Това пишат в съвместна публикация журналистката от BuzzFeed (американска медийна група, чийто сайт се чете от 150 милиона месечно) Емили Темкин и кореспондентът на «Медуза» Константин Бенюмов.

«На нейния безцеремонно конфронтационен подход могат да завидят дори Доналд Тръмп и неговата говорителка Сара Сандърс», посочват авторите. Според тях Захарова е въплъщение на времето, когато Русия изразяваше позициите си назидателно и яростно в стремежа си да не допусне някой да й противоречи.

«Задачата на Захарова е да обяснява всичко така, както за Русия е изгодно. Това е невероятно трудна задача, тъй като често възгледите на официална Русия се разминават с истината. Захарова се справя със задачата си прекрасно. Според мен, примерно относно средствата за масово осведомяване, тя е победителката», заявява в интервю за «Медуза» финландският журналист Ерка Миконен.

По съветски времена пресконференциите на външно министерство бяха рутинни и скучни, припомнят авторите на публикацията. Сериозни мъже в изискани костюми изчитаха сухи официални съобщения и отговаряха на въпроси на скучен официален език.

«Това до голяма степен беше така и след разпада на Съветския съюз. След това се появи Мария Захарова. 42-годишната жена изцяло промени публичния облик на руската дипломация. Изчезнаха сухите статистически данни, на тяхно място се появи остър език и шеги на границата на благоприличието. Тя е една от малкото официални представители на Русия, чието име е всеизвестно. Беше превърната в интернет звезда чрез брифингите си, следени от милиони в ютюб», се посочва в публикацията.

Авторите Бенюмов и Темкин допълват:

«Не при всичките си изказвания Захарова се придържа към дипломатическия протокол. Веднъж по време на тоукшоу тя се обърна към украински експерт: «Ако не ми дадете думата, действително сега ще узнаете що е това руски ракети.»

Тя посочи също, че администрацията на президента Барак Обама няма никакви постижения в областта на външната политика. Когато държавният секретар (външен министър – б. р.) на Обама Джон Кери в своя реч, произнесена пред випуск на гвардейската школа “Кенеди”, заяви, че при администрацията на Тръмп студентите би следвало да учат руски, Захарова поясни, че самият Кери е учил руски в продължение на два семестъра. Тя откровено изрази и мнение за посланика на САЩ в Русия по времето на Обама Майкъл Макфол:

“Помним неговата професионална некомпетентност”.

Според авторите на публикацията Захарова изцяло е преосмислила как Русия да бъде представена пред света. Във външно министерство внезапно се появил акаунт в туитър, величаещ Русия и налагащ нейното виждане. На Запад това е било оценено като един вид агресивност и произволно тълкуване на факти.

Журналистите припомнят и агресивната външна политика на Русия, примерно събитията в Украйна и Сирия.

На всеки упрек Захарова неизменно реагирала с шеги. Това обаче било сериозно послание – тя и външно министерство ще се надсмиват, вместо да приемат критика относно руската външна политика.

Когато Русия е била обвинена в намеса в американските президентски избори през 2016 г., то понятието “трол” практически се е превърнало в синоним на Русия.

Да припомним, че според скандинавското народно поверие тролът е чудовище. Троловете са свръхестествени същества подобни на великани и враждебно настроени към хората.

В тази роля се изявявала и Захарова и то по отношение на могъщите САЩ. Чрез нейния недипломатичен и саркастичен подход на Запад си е навлякла доста недоброжелатели.

Все пак Захарова признава, че работата й е насочена предимно към вътрешната аудитория. За нея важното е да разговаря пряко с хората, а не чрез средствата за масово осведомяване.

“Готовността й за взаимодействие, дори войнстващо, й донесе един вид привърженици в средите на средствата за масово осведомяване. Те са привикнали към непроницаеми министри и чиновници, които се държат така, като че ли пресата е злонамерена сила, която трябва да се избягва. В крайна сметка за медиите Захарова е човек, с когото може да се говори. Тя отхвърля критики и язвителности, но след това отговаря”, посочват журналистите.

Близки до правителството в Москва източници смятат всичко това за шоу бизнес с цел все повече да те цитират в пресата. Бившият научен ръководител на Захарова, професорът от ВШЕ (Висша школа по икономика – б. р.) Алексей Маслов, е на мнение, че Захарова се е оказала на нужното място в подходящото време. Така правителството се е сдобило с ярка личност, която да го представлява в областта на външната политика.

«Вън от съмнение е, че Мария Захарова ще влезе в историята. Тя олицетворява нов етап в развитието на руската дипломация. Но когато този етап приключи, няма да има нужда от ярки личности», е мнението на Алексей Маслов.