Държавната изборна комисия в Полша обяви днес, че на местните избори в неделя управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) е спечелила 254 места в регионалните съвети, а 194 ще бъдат заети от представители на основната опозиционна коалиция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Официалните резултати от изборите показват, че ПиС, която победи убедително на парламентарните избори през 2015 г., остава най-популярната политическа сила в страната. Това се дължи на щедрите социални разходи и процъфтяващата икономика. Европейската комисия (ЕК) остро критикува партията, че подкопава демократичната система и нарушава баланса между властите. 

Проевропейската коалиция, която е водена от "Гражданска платформа" (ГП) и включва по-малката партия "Новочесна" (Съвременна), обаче печели много повече подкрепа в големите градове. Новият кмет на столицата Варшава бе издигнат от коалицията, а в други градове нейни представители водят след първия тур и ще се явят на балотаж на 4-ти ноември.

Крайната равносметка е следната:

- ПиС е спечелила 254 от общо 552 места в регионалните съвети на шестнайсетте полски воеводства;

- Опозиционната коалиция ще има 194;

- Полската селска партия ПСП), която преди изборите през 2015 г. управляваше на национално ниво в коалиция с ГП, печели 70 места.

ПиС е победителка в девет от шестнайсетте воеводства (области), като в регионалните съвети на шест от тях ще има абсолютно мнозинство. . Ръководството на ПСП декларира, че няма да се съюзява с ПиС. От ПиС загатнаха, че са отворени за партньорство на местно равнище.