През януари българия може да се окаже в ликвидна криза и да няма пари за плащане на пенсии, майчински и образование, съобщи пред Нова ТВ Лиляна Павлова от ГЕРБ.

Тезата за фалита на държавата, ако не се емитира спешно нов дълг беше изнесена на пресконференция вчера, на която присъстваше ръководството на ГЕРБ, начело с лидера ѝ Бойко Борисов. На нея Борисов призова служебния кабинет да подготви нова дългова емисия, решение за която да бъде взето от редовното правителство. Изчисленията на партията показвали, че страната имала нужда от нов дълг от 4,5 млрд. лв. до началото на 2015 г. и общо 6 млрд. до края на следващата година.

Павлова обърна внимание, че изводите за страховития сценарий идвали от доклада, за състоянието на държавните финанси, който служебният финансов министър огласи миналата сряда.

Там пише, че са необходими за съжаление нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента, е една измислена, имагинерна стабилна система. Ние теоретично може да направим дълга и 50 млрд. лв.”.

„Пенсионната система също е под риск. Недостигът в системата на отбраната и МВР, които няма да могат да изплащат заплати. Голяма част от министерства и агенции ще трябва да спрат да функционират най-вероятно ноември, ако няма актуализация”, прогнозира Павлова.

Според нея заемът ще трябва да се изегли независимо дали ГЕРБ ще управлява след изборите или някоя друга партия и коалиция.

Павлова потвърди и информацията, за която първи Клуб Z писа, че ГЕРБ готви смяна на ръководството на БНБ:

Трябва да има промяна в ръководството на БНБ. Вероятно ще трябва да видим за закона какви са необходимите промени. Радвам се, че вече в позиции да имаме и надзора на Европейската централна банка, защото очевидно сами не можем да се справим. За съжаление в нашата държава контролът куца.