Този петък гражданите на Ирладния ще гласуват за отмяната на член от конституцията, който определя "богохулството" като престъпен акт. При успех на вота това ще бъде поредния знак за намаляващото влияние на Католическата църква в страната, след като през месец май тази година бяха легализирани абортите.

Референдумът съвпада с президентските избори, на които се очаква Майкъл Д. Хигинс да победи и да започне втория си мандат. 

Последният случай на разследване за "богохулство" е от 1855 г., но преди три години Ирландските власти разследваха изказване по телевизията на британския комик Стивън Фрай, в което той описа Бог като "капризен", "подъл" и "откровен маниак". Разследването бе прекратено, след като бе преценено, че "недостатъчен брой хора са се възмутили".

Гласоподавателите ще се произнесат по премахването на члена от Конситуцията от 1937 г., който оповестява:

"Публикуването или споменаването на богохулски, противодържавни или недостойни коментари са нарушения, които са наказуеми, съобразно закона".

Според проучване от миналата седмица за "Айриш Таймс", 51 процента от анкетираните споделят, че ще гласуват за декриминализация на "богохулството", 19 процента - за запазване на забраната, 25 процента - не са решили и 4 процента ще се въздържат от гласуване.

По-рано през октомври представители на Ирландската католическа църква и Англиканската заявиха, че "богохулство" е формална клауза, която отдавна е загубила значението си и че трябва да бъде отменена. Те обаче настояха, че свободата на изразяване не бива да нарушава правото на необезпокоявано практикуване на религиозните обичаи, които "трябва да бъдат уважавани".

Въпреки че "богохулството" е вписано в конституцията преди повече от 80 години и нарушителите му формално не са наказвани, през 2009 г. бе приет "Клеветнически акт". Според него, нарушение е извършено, ако някой публикува или изрече послание, което е "много оскърбително или обидно срещу символи, определяни за свещени от която и да е религия и предизвикващи възмущение от голям брой нейни поклонници".