Вицепремиерът Томислав Дончев ще поеме поста на председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Това реши на днешното си заседание Министерски съвет.

С това Борисов освобождава Валери Симеонов от поста - но дали противоречивият вицепремиер ще се намести в друг ресор? Вчера стана ясно, че още преди избухването на скандала с репликите на Симеонов към майките, той е бил предвиден да оглави Националния съвет за хората с увреждания.

Разбира се, в четвъртък БСП, ДПС и "Атака" се обявиха за промяна на текстовете.

"В сегашната ситуация предложението е скандално", заяви Хасан Адемов от Движението и обяви, че ще предложи между първо и второ четене поста да поеме ресорния министър Бисер Петков.

Антон Кутев от БСП пък отбеляза:

"Предложението звучи като виц, макар че идеята съветът да бъде оглавен от вицепремиер не е лоша, тъй като политиката за хората с увреждания не е само на едно министерство."

Явор Нотев от "Атака" определи предложението като "провокация към обществото" в контекста на скорошните изказвания на Симеонов.

Не е ясно обаче какво ще прави ГЕРБ. Зам.-председателката на социалната комисия Светлана Ангелова, която е водеща за акта, създаващ националния съвет, заяви, че по време на обсъждането не е имало критики от ресорните организации за предложението. Вероятно идеята на управляващите е била вицепремиерите да си разменят ресори.

То обаче е станало преди последните реплики на Симеонов. Сега от управляващите заявиха готовност да се обсъдят други варианти между първо и второ четене.

Важно е да се отбележи, че поемането на Националния съвет по етническите и интеграционни въпроси от Симеонов също бе първоначално гледано като скандално назначение, поради множеството му негативни изказвания към ромската общност, надминати само от откровения расизъм на коалиционния му партньор Волен Сидеров.