„Играем си с огъня“

Така еврокомисарката по правосъдето Вера Йоурова коментира отношението към ромите в Италия.

Поводът бе припомнянето на италиански журналист на изказване не на кого да е, а на самия председател на Европарламента Антонио Таяни. 

В началото на седмицата той заяви в интервю за италианската телевизия РАИ, че плановете на правителството в Рим за минималните доходи на гражданите не са в правилната посока, тъй като тези пари ще се озоват в джобовете на ромите, на чужди граждани от страни както от ЕС, така и извън него, но със сигурност не и в джобовете на много от гражданите на Италия.

Журналистът също припомни и как евродепутатът Анджел Чока смачка с обувка записките на комисаря Пиер Московиси, както и думите на самия Московиси, че Италия върви към нелиберална демокрация.

„Ще го кажа със свои думи. По отношение на ромите си играем с огъня. В миналото сме виждали подобно категоризиране на няки части от обществото. Спомням си някои нацистки документи, в които пише за „безполезни уста, които нямат нужда да ядат“. Това ни напомня мрачното минало и факта, че не сме си взели урок, за да не се повтори то повече", каза Йоурова.

Тя смята, че трябва да се води борба срещу речта на омразата, за да нямa повече игра с огъня.

„Колкото до г-н Таяни, мисля, че той обясни какво е искал да каже“, допълни Йоурова.

Еврокомисията наблюдава внимателно ситуацията с ромите във всички членки на ЕС.90 на сто от тях живеят в 11 страни. Дискриминацията срещу тях е в много сфери – жилищното настаняване, образованието, здравеопазването и други.

Брюксел работи с интернет гиганти, които периодично трият от социалните мрежи послания на омразата. И чрез тази работа се вижда колко голяма е тази заплаха и срещу кого са посланията, отбеляза Йоурова.

„След голямата миграционна вълна сега ромите отново излизат начело - извинете ме за циничния начин на изразяван -  в позицията на „шампиони“, завърши еврокомисарката, като имаше предвид кой сега привлича най-много омраза.