Протести срещу цените на горивата са обявени в различни градове в страната, съобщава Нова тв.

Вчера протестиращи се събраха във Велико Търново. Днес организаторите, които събират поддръжници най-вече в социалните мрежи, призовават да се носят касовите бележки  от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в Комисията за защита на конкуренцията и в Комисията за защита на потребителя. Според тях ръстът на цените е необоснован. 

Най-масовият бензин А 95 е поскъпнал с 11 стотинки, а дизелът – с 13.

"По моя лична преценка допълнителният ръст е от порядъка на 8-10%, което за мен е изненада. Вероятно има някаква спекулация, която е продиктувана вероятно и по политически причини", казва Христо Казанджиев от Българския минен форум.

Според него причините са вътрешнополитически.

"При една и съща цена на петрола, цената на дизела през 2010 година е около 1 евро, а цената на дизела сега е около 1,25 евро", казва Казанджиев.

Ако през октомври миналата година сме зареждали дизел и класическия А95 на почти еднаква цена - малко над 2 лева, през изминалата седмица средната цена на дизела беше 2 лева и 42 стотинки, а на бензина - 2,38 лева.

И докато цените в София са малко под средните в страната, в Монтана твърдят, че са национални рекордьори с техните 2,42 лева за бензин и 2,50 за дизел.

Всъщност обаче, първенците са във Велико Търново с 2,48 лева за бензина и 2,51 лева за дизела. Затова там търговците заплашват с бойкот. За да ги принудят да намалят цените, по пример от Украйна, щели да спрат да зареждат от бензиностанциите на голяма верига в период от 10 дни. След това, на ротационен принцип, това щяло да се случи и с всички останали.

"Както Държавната комисия по защита на конкуренцията, така и "Лукойл", която е с доминиращо положение, трябва да излезе и да обясни на хората какви са причините и дали има основание да считаме, че има някаква спекулация", казва Христо Казанджиев.

По-високи цени на горивата разгневиха и французите. Причината обаче там е държавна политика с еко цел.