След серия от блокади с различна продължителност, и трите профила на Манол Глишев във Фейсбук бяха изтрити. Поетът, който е сред най-непримиримите противници на партиите, които са на власт, както и на т.нар. опозиция, бе заличен от социалната мрежа. Отстранен е след многократни докладвания на профилите му.

Причина за изтриването на Глишев очевидно е острият език в изказванията му по злободневните обществени проблеми у нас.

„Свалянето на трите ми профила е станало днес, 26 октомври 2018, между 12,30 и 14,30 ч. Това е масирана кампания по тролско докладване и на трите. За мен е очевидно, че е заради политическите ми възгледи. Явно съм достатъчно разпознаваем, за да бъда подложен на заглушаване“, пише Манол Глишев в писма, изпратени до съмишленици и медии, по мейла.

Формалните правила за поведение във Фейсбук са използвани за справяне с глас срещу начина, по който е управлявана България в момента.

Това е вторият известен случай на заличаване на публична личност в българския Фейсбук. Предишният бе на журналистката Миролюба Бенатова през 2011-а. Тя бе изтрита след случая „Катуница“ – отново след масово докладване на профила ѝ.

„След едноседмичен словесен терор, насаждане на омраза, заплахи и крайни антисемитски изявления в страницата „Миролюба Бенатова – враг на българския народ“, почитателите на този стил организирано ме изтриха. Така както организирано изляха стотици еднотипни електронни писма, пълни с лъжи за отразяването на конфликта в Катуница. Искаха да бъда забранена, уволнена, изселена, поругана и наказана“, написа тогава Бенатова.

Профилите на Глишев бяха сред най-популярните в българския Фейсбук, следвани от хиляди българи. В тях той коментираше основно събития на родната политическа сцена. Манол Глишев пише и за култура в „Площад Славейков“.

Изтриването на профилите му вероятно е организирана акция срещу категоричните му позиции. Това става ясно и в писмото на Глишев, изпратено по мейла. В него той твърди, че управлението на страната трябва да бъде свалено и „да го заменим със свое“.

„Партия, която да подкрепим, засега не съществува и вероятно ще може да бъде създадена едва по време на или след успеха на крайно радикални протести, каквито досега не е имало – пише Глишев. – Няма друг път пред демокрацията и законността в България. Не става дума само за Симеонов, нито само за Сидеров, само за Радев, само за Цацаров, само за Каракачанов или само за Борисов. Не става дума за това да издигаме Нинова, защото и тя е в кюпа на същата криминална власт. Трябва да бъде спряна цялата, многолика и многопартийна, кадесарска корупция и пълзяща русификация на България. Трябва майките, учителите, лекарите, хората от IT-сектора, цялата средна класа и изобщо всички нормални хора в България да се изправим заедно срещу путинизма и авторитаризма у нас. Произволът и пълзящата диктатура са налице.“

Интересно, когато „Репортери без граници“ класират – напълно заслужено – България на 111-о място по свобода на словото – на кое ли място биха класирали Фейсбук, медия с милиарди потребители?

Площад Славейков