Дясноцентристката партия на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократичният й коалиционен партньор в Берлин понесоха тежки загуби на ключовите регионални избори в Германия и оцеляването на правителството й става по-несигурно, предаде Франс прес.

Според екзитполовете, направени от обществените телевизионни канали А Ер Де и Цет Де Еф, Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Меркел получава най-много гласове на регионалните избори в Хесен с 27 до 28 на сто, но този резултат е спад с близо 10 процентни пункта спрямо предишния вот от 2013 година, когато ХДС получи 38,3 на сто.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получава 20 процента спрямо 30,7 на сто преди 5 години в Хесен, където се намира финансовата столица на Германия, Франкфурт.

Отслабването на позициите на тези две партии, които са управляващи на федерално равнище и са част от една "голяма коалиция", която много трудно бе съставена през март, е лоша новина за Меркел, в момент когато политическите й позиции вече и без това са отслабени, отбелязва АФП.

Това е вторият разочароващ регионален вот за лагера на консерваторите в Германия след изборите в Бавария преди две седмици, на които те изгубиха абсолютното си мнозинство, което имаха от десетилетия. 

Заради създалата се ситуация има риск да се разпали дебатът в ХДС за бъдещето на Меркел, която изглежда губи популярност след 13 години на власт. 

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заплаши Снощи да напусне крехката управляваща коалиция на канцлера Ангела Меркел, ако не получи в най-скоро време гаранции от нея.

"Състоянието, в което се намира правителството, е неприемливо", заяви председателката на ГСДП Андреа Налес, имайки предвид нестихващите спорове, които подкопават коалицията най-вече по въпросите на миграционната политика.

Според нея ситуацията на постоянен конфликт в Берлин "в много голяма степен е допринесла" за загубите, които претърпя ГСДП на регионалните избори в Хесен с резултат под 20 процента и спад от над 10 процентни пункта спрямо предходния вот.
Налес поиска да бъде изработен точен "пътен лист", определящ мерките, които правителството трябва да вземе до септември 2019 година, за да се подобри всекидневието на населението.
Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) г-жа Анегрет Крамп-Каренбауер, която е от близкото обкръжение на Меркел, заяви снощи, че резултатът е "много болезнен", имайки предвид загубата на толкова гласове. В същото време обаче тя изрази задоволство от факта, че партията й е начело на регионалните избори в Хесен, отбеляза АФП.

Алтернатива за Германия постигна всички свои изборни цели в провинция Хесен, заяви Йорг Мойтен, един от националните лидери на крайнодясната партия, цитиран от БТА.
Хесен бе последната германска провинция, където АзГ не бе представена в регионалния парламент. Сега тя влиза и в него с 13 на сто от гласовете.
Мойтен изключи коалиция с консервативния Християндемократически съюз на канцлерката Ангела Меркел.

"Засега не виждаме основа за такова сътрудничество. Ще правим това, което вече правим в другите провинциални парламенти и в Бундестага: добра, конструктивна опозиционна работа", добави той.