Специализираната прокуратура е в нова акция срещу корупцията, този път свързана с дейността на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Задържани са близо 30 души във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба, сред които и шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев.

ДАБЧ е в ресора на вицепремиера Валери Симеонов, а Харалампиев е предложен за шеф на агенцията от ВМРО, една от трите партии в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Той заема поста от май 2017 г.

По непотвърдена официално информация акцията на прокуратурата е свързана с процедурите за българско гражданство, като при корупционните схеми е ставало въпрос за плащания от по 5000 евро за човек.

Акцията е започнала след сигнал, подаден в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), преди около 4 месеца.

През юни т.г. ДПС поиска създаване на временна анкетна комисия за проучване на информация за придобиване на българско гражданство чрез даване на подкупи от наркотрафиканти. Тогава Харалампиев отхвърли обвиненията и заяви, че е забранил на "посредници (за гражданство - б.р.) да се мотаят из агенцията". 

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен. Разпитват се свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, 301, 308, 282 от Наказателния кодекс.

Според Наказателния кодекс чл. 321 се отнася за образуване и ръководене на организирана престъпна група, наказва се с лишаване от свобода от три до десет години; чл. 301 - за подкуп, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева; чл. 308 - документни престъпления (подправка на документ се наказва с лишаване от свобода до три години) и чл. 282 - престъпления по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация).

Каква е ролята на ДАБЧ за получаване на български паспорт

ДАБЧ издава документи за български произход на хора, които кандидатстват за българско гражданство. От години патриотичните формации са най-активни в законодателните си намерения процедурите за български паспорт да бъдат максимално облекчени.

ДАБЧ е институцията, която поддържа регистър на организациите на българи от чужбина, които имат право да издават удостоверения за български произход съгласно Закона за българите, живеещи извън Република България.

Кой е Петър Харалампиев

Председател е и на национално движение "БГ патриот“, което е част от коалицията Обединени патриоти. Бил е заместник областен управител на област София от декември 2014 до май 2017 г. Бил е и изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе". 

Преди време се появи негова снимка с тениска с надпис Wehrmacht - името на нацистките войски по времето на Третия райх. Вицепремиерът Каракачанов го защити с аргумента, че това е име на група.

Европа готви доклад за схемите за даване на гражданство

Този въпрос буди притеснение, каза днес говорителката на Еврокомисията Наташа Берто, помолена да коментира случая и факта, че предоставеното българско гражданство е и такова на ЕС.

В момента ЕК подготвя доклад за схемите за предоставяне на гражданство на инвеститорите в различни страни от Съюза, уточни Кристиан Виганд - говорител по въпросите на върховенството на закона.

В документа са описани законовите практики в страните, действията на Брюксел и са дадени насоки за действие на правителствата. Насоките включват проверка на миналото на кандидатите за гражданство.

Виганд обаче допълни, че на този етап ЕК няма да коментира съдебните процедури в България в резултат на арестите в ДАБЧ. Работа на държавите членки е да проверяват дали има злоупотреба с власт при предоставянето на гражданство.