Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че няма да се вдигат местни данъци и такси през 2019 г., както и че е рано да се каже дали ще е пак кандидат на ГЕРБ за столичен кмет на местните избори следващата есен.

В предаването "Още от деня" по БНТ Фандъкова заяви, че предстои тежка зима, но няма да позволи местните избори да попречат на реализирането на големите проекти в столицата.

Основна тема на разговора й с водещия Емил Кошлуков бяха ремонтите в столичния център и недоволството, което предизвикаха.

Кметът на София посочи, че разбира недоволството, тъй като това са тежки за изпълнение проекти, които "създават много трудности за хората" - подменя се подземна инфраструктура, като канализацията например не е подменяна от сто години.

"Трудно, прашно, шумно, има вибрации, за всичко това си даваме сметка, но няма как да подобрим средата в града без тези усилия", каза Фандъкова.

Наред с това тя заяви, че има и много спекулации и "откровено лъжливи новини".

"Почти всеки ден ни се налага да опровергаваме лъжливи новини, последната от които беше, че запълваме рова пред "Кристал". Там проектантите искаха езеро, но аз възразих", обяви столичният кмет.

По думите й, това са политически атаки. Запитана откъде, тя отговори:

"... от БСП и от някои от партиите вдясно поискаха моята оставка, аз това го разбирам, но моята задача е да направим всичко възможно да не спираме развитието на града и в същото време да упражняваме изключително сериозен контрол".

След недоволството срещу качеството на ремонта на "Граф Игнатиев" и прилежащите й "Солунска", "Шишман" и "6-ти септември", който се извършва от "Джи Пи Груп", компанията се оттегли от спечелена поръчка за цялостната трамвайна линия по бул. "Цар Борис III", финансирана от европейската оперативна програма "Региони в растеж". 

Поръчката е за 40 434 940.92 лв. без ДДС.

Проектантът за проекта за линията е същият, който е и на "Граф Игнатиев" (архитектурно студио "А.Д.А. груп" - б.р.).

Проектът за реконструкция на пространството около "Св. Неделя" също е спрян. Заедно с главния архитект е взето решение да бъде обявен международен конкурс. "За мен проблемът не е в протестите, а в желанието ни да има максимален диалог", коментира Фандъкова.

Камарата на архитектите възрази за обявения архитектурен конкурс. Притесненията им са, че някои от българските архитекти няма да имат достъп до него.

"Най-важното е да дойдат утвърдени имена - дали ще са от България или от Европа, защото това е знаковият площад, за който ние хвърлихме огромни усилия, за да затворим един отвратителен паркинг, който имаше там, да разкрием културното наследство на града", каза още Фандъкова.