Тайните служби на комунистическа Чехословакия са изготвили досие на Доналд Тръмп след брака му с чехкинята Ивана Зелничкова, пише в. "Респект", цитиран от Франс прес.

"Да, бяхме взели на мушка семейство Тръмп", заяви за пражкото издание Властимил Данек, бивш областен ръководител на чехословашката Държавна сигурност в Готвалдов (днешен Злин), родния град на Ивана Тръмп.

И допълни:

"Знаехме, че Тръмп е влиятелен. Той не криеше, че един ден иска да стане президент. Интересувахме се да научим повече за него".

Отначало чехословашките тайни служби са започнали досието за Ивана Зелничкова през 1978 г., а впоследствие са го допълвали с информация за съпруга ѝ, пише "Респект", който публикува статията съвместно с британския в. "Гардиън".

Ивана Тръмп е бивша скиорка и манекенка, която след това е станала бизнесдама. През 1977 г. тя се омъжва за Тръмп и ражда първите му три деца: Доналд-младши, Иванка и Ерик. Двамата се развеждат през 1992 г.

Според досието Тръмп е започнал да обмисля президентска кандидатура през 1986 г., но се отказал от тази идея, защото решил, че е твърде млад (тогава е бил на 41 години). 

"Със своята кандидатура той иска да се превърне в изключение в историята на САЩ. Той иска да се яви като политически независим кандидат. Той не членува нито в Демократическата, нито в Републиканската партия, въпреки че и двете се стремят да го привлекат. Макар и това да изглежда фантазьорско, Доналд Тръмп е убеден, че ще успее", пише в досието.

БТА