Влизането на Андре Агаси в екипа на Григор Димитров е една от големите новини в тениса тези дни. Гришо вече тренира под ръководството на един от големите американски спортисти през лятото, а сега той е в Париж за последния "Мастърс" турнир за годината. Това е заключителната надпревара за първата ни ракета през 2018 г.

Утре (сряда) Димитров ще играе срещу Роберто Баутиста Агут (Испания), но по-интересната тема около него е свързана с Агаси. Работата на двамата ще продължи и догодина, а един от хората, които са най-доволни от този факт, е треньорът на българина - Дани Валверду.

Венецуелецът бе гост на подкаста "ATP тенис радио" и разкри подробности около ангажимента на Агаси, формата на Григор, проблемите, слабостите му, върху какво работят и т.н.

"Последните няколко месеца бяха изпълнени с върхове и падания, така беше през цялата втора половина от сезона, каза Валверду, цитиран от в. "Екип". - Работим обаче върху това той да върне увереността си. В средата на годината нямахме и голям късмет при жребиите в турнирите. Това не е извинение, тези мачовете трябва да се печелят. Дори и седмицата да не е добра, ще работим здраво през ноември и декември."

"Григор играе добре, правим някои промени, които са добри за него в дългосрочен план, а не само за началото на следващата година. Проблемът не е само психологически. Не се фокусираме само върху това какво се случва през съответната седмица. Опитваме се да го превърнем в най-добрия играч, който може да бъде. Той вече постигна големи неща. Отборът ни вярва, че той трябва да е по-постоянен на най-високо ниво. Да, той има проблеми с тези двойни грешки, но те идват от липсата на увереност. Работим върху това. Аз мисля, че сервисът му е силно оръжие и ние опитваме да подобрим и стабилизираме това. Всичко е въпрос на увереност."

А ето какво казва Валверду за Андре Агаси, бивш №1 в света и носител на осем титли от Големия шлем.

"Говорихме в отбора за тази възможност. Мисля, че присъствието на някой като Андре наоколо е изключително попълнение към екипа ни. Той е човек, който може да помогне на Григор с много неща както на корта, така и извън него. Страхотен е, удоволствие е, когато е наоколо. Аз взех решението да се свържем с него и да видим дали иска да помогне и за щастие той веднага се съгласи. Прекарахме доста време заедно през изминалите три седмици и сме развълнувани, че ще е с нас в бъдеще."

Доскоро американецът от арменски произход работеше с Новак Джокович - до миналата пролет, около 11 месеца. Колко време ще остане с Григор и Валверду?

"Изцяло от Андре зависи колко време ще бъде с нас. Григор не е искал от него да поема никакви ангажименти, няма договор или нещо такова. Разбира се, колкото повече време остане, толкова по-добре. Последните няколко седмици с него бяха много продуктивни. Искаме Агаси да се чувства комфортно с това, което прави."

Краят на сезона е близо. Как ще протече почивката и подготовката на Григор - още по Нова година той традиционно ще играе в Бризбън, Австралия?

"Григор ще почива десет дни след края на турнира в Париж. След това започва интензивни тренировки, за да е готово тялото му за новия сезон. В предсезонната подготовка ще прекараме време в Монако с Андре или някой друг. Но пак казвам, ние се целим по-далеч от 2019 г. Искаме Григор достатъчно дълго да е на високо ниво, да бъде по-постоянен. Аз обичам да тренирам Григор и оставам със сигурност. Идването на Андре помага за решаването на проблемите, но аз съм лидерът на този отбор."