Управляващите и опозицията коментираха в парламента арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). От мнозинството съзряха в това политически удар, докато БСП и ДПС за пореден път поискаха министерски оставки.

"За мен случаят с Държавната агенция за българите в чужбина е политически удар, няма основание да смятаме, че управлението не е стабилно." Това коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти".

"Ние сме се борили, с г-н Каракачанов, България да бъде правова държава, т.е. човек, когато бъде осъден от съд на последна инстанция, тогава може да бъде определен като нарушил закона. Нека да запазим търпение", заяви Сидеров.

Според него ударът е срещу коалицията на патриотите.

"Искайки оставката на един, на друг, се прави внушението, че управлението не е добро, не е стабилно, а няма основание да смятаме, че като цяло управлението не е стабилно. Напротив имаме подобрени икономически показатели", каза Сидеров.

По повод исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов от ДПС, Сидеров заяви:

"Не ме свързайте с ДПС. Аз съм се произнесъл".

Крум Зарков (БСП) заяви, че от партията настояват за разследване не само на конкретните заподозрени, но и на техните политически връзки. Зарков каза това в отговор на въпрос дали Симеонов и Каракачанов трябва да подадат оставка заради акцията на Държавната агенция за българите в чужбина.

"Ние няма да говорим кой ще носи наказателната отговорност, защото това не е наша работа. Ние ще говорим, че трябва да се носи политическа отговорност за всичките тези скандали. В нормалните държави ресорният вицепремиер, ресорният министър си подават оставката. Искаме и настояваме за оставката на вицепремиерът Валери Симеонов".

Това каза Хамид Хамид (ДПС). Членът на ръководството на движението Четин Казак припомни, че партията е инициирала анкетна комисия по темата.

"Събрахме подписите на всички парламентарни групи с изключение на БСП. Все още към днешна дата тази анкетна комисия не е създадена. Защо не е създадена трябва да питате управляващите, начело с ГЕРБ, които имат инициативата и водят дейността на Народното събрание", каза Казак.