Едва ли е учудващо това, което става в двора на "Обединените патриоти", защото участието във властта никога не е било постно занимание. След като бившите кумци Валери Симеонов и Волен Сидеров възобновиха старата си вражда, и „синята каска“ (по собственото си определение) Красимир Каракачанов „сгази“ лехата с лука. Едри на приказки, дребни в делата, тримата ангели на българщината стигнаха в оправданията си да заплашват със самоубийствени опити. Внимание, граждани: изправени сме пред национална катастрофа да загубим не един, ами двама вицепремиери.

„Готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София“, заяви пред „Епицентър“ в понеделник военният министър Красимир Каракачанов, наричайки „клевети и доноси“ обвинието, че ВМРО е взимало пари за паспорти от македонски граждани.

Поводът са прокурорските обвинения за корупция при даването на българско гражданство от страна на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Арестуваният председател на агенцията Петър Харалампиев, бивш председател на фондация „Българе“ и настоящ лидер на „БГ патриот“, е от „квотата“ на ВМРО. В сряда вицепремиерът Каракачанов потвърди, че сам го е предложил на поста.

От „българщината“ се правят пари

Както „търкането на билетчета“ показа, че нещастието може да бъде касичка за милиони. Слуховете за „продажба“ на българско гражданство имат история, която нито започва с Петър Харалмпиев, нито ще приключи с него. През август в интервю за в. „Сега“ обвиненият за лидер на ОПГ Харалампиев отрече в отговор на въпрос да има злоупотреба с получаването на български паспорти:

„Каква е разликата между българина, който живее в България, и този, който е роден не по своя воля в Сърбия. И двамата са били българи, но единият, който е български гражданин, има право да работи в Германия и никой не му се сърди. А ако българин от Сърбия отиде да работи в Германия, веднага казваме с лошо око: „Не“. Всеки, който има български произход, има своето конституционно право да получи българско гражданство. Оттук насетне, дали ще живее в България или ще работи другаде, това е негов личен избор.“

И допълни, че „от Македония кандидатстват и за пребиваване, и за българско гражданство“. А „огромният брой от удостоверенията са издадени на македонски граждани.“

Като се знае как работят българското правораздаване и прокуратура, истината за злоупотребите в ДАБЧ едва ли ще излязат наяве скоро. От политическа гледна точка ВМРО се превърна в заложник на собствената си кадрова политика и сериозни съмнения за злоупотреби с публичен ресурс (както впрочем бивши министри на Реформатроския блок бяха „навързани“ в индианска нишка от прокуратурата и обвиненията срещу тях „висят“ на полусъединител). Само допреди три месеца лидерът на воеводите Красимир Каракачанов

бранеше по телевизионните студия

друго свое назначение заради обвинения в конфликт на интереси – зам.министъра на социалната политика Султанка Петрова. Оказа се, че нейна семейна фирма, която тя напуснала преди да влезе във властта, охранява строителната площадка в бившия Партиен дом.

Съюзът между ВМРО, НФСБ и „Атака“

никога не е излизал от скандалното си блатце

още от първите месеци на третия кабинет на Бойко Борисов. Сегашната история с шефа на Държавната агенция за българите в чужбина – Петър Харалампиев, е само един от многото примери за кадровите „несполуки“ на всяка партия, която се е вкопчила в управлението.

Бързо се забрави как преди година лидерите от патриотичното трио влязаха в обяснителен режим за свои будни назначения на държавна служба, които къде „на шега“, къде от любов към родината гордо развяваха нацистки символи в профилите си в социалната мрежа. Самият лидер на "БГ патриоти" се появи с тениска с надпис на немски „Werhhmacht” /Вермaхт/ - името на въоръжените сили на нацистка Германия.

Неспиращите разпри между лидерите на НФСБ и „Атака“ – Валери Симеонов и Волен Сидеров, разкриха безскрупулни и цинични практики на лобизъм в парламента. Изскочиха имената на „редник Цеко“ и „редник Киро“ в техните взаимни обвинения. И все едно не е станало нищо. Още кънти в публичното пространство и изказването на вицепремиера Симеонов за „уж болните деца“ и протестите на майките им.

Подопечното на лидера на ВМРО Министерство на отбраната, което всяка година разпределя милиони левове от обществени поръчки, също не спира да е обект на внимание. Поръчките за модернизацията на армията – не само за военновъздушните, но и сухопътните сили, са най-тлъстото агне, което генералитетът и политическите лобисти са виждали в последните две десетилетия.  

До евровота театралните сюжети около патриотичното трио ще стават още по-трагични. Като в пиеса на Шекспир статистите взеха да „капят като круши“ по сцената. А тъй като в шекспировите истории има и малко комедия, двама от основните герои вече загатнаха и края на постановката - единият смело обяви, че го чака „релса“ под бургаския мост, а авторият – „куршум“ на площада в София. В стаята на „чакащите артисти“ се избира новият алианс, вероятно с консерваторски дух, който ще крепи следваща коалицията на ГЕРБ.

Но всичко това трябва да ни държи по-скоро бодри, отколкото тревожни. Защото държавата на Бойко Борисов „никога не е била в по-добра кондиция“.