Опашката от чакащи да откупят военната си служба в турската армия вече е над един километър пред Военното окръжие в Анкара, пише вестник „Джумхуриет”. Крайният срок за уреждане на задължителната в Турция военна служба чрез откупуване е до 3 ноември, съобщава "Фокус". 

Кандидатите трябва да внесат 15 хиляди турски лири (около 2700 ЩД при днешен курс 1 т.л. = 5.5 ЩД) и да преминат 28 дни основно военно обучение. Наредените на опашка пред Военното окръжие в Анкара са обгрижвани от улични амбулантни търговци, които им предлагат чай и гевреци. Един от тях споделя, че е тук още от 6:00 часа сутринта. Друг обяснява по-подробно:

„Чакаме за откупуване на военната служба. Тук сме от един-два часа. Краят на опашката не се вижда. Много бавно напредва. Дай Боже, днес да свършим. Задължително чакаме на опашката, за да не се налага да служим цели 12 месеца….”

Миналата седмица министърът на националната отбрана Хулуси Акар оповести, че над 670 хиляди младежи са направили заявки по електронен път за откупуване на военната служба. От тях бордера за заплатената такса са предали малко над 377 хиляди, което почти покрива очакваните от властите около 400 хиляди.

На военното министерство е известно, че има напрежение с чакащи пред военни окръжия, поради което на нужните места ще се премине към непрекъснат режим на работа от 24 часа. Целта е да бъдат обслужени всички кандидати до крайния срок - 3 ноември.