Омбудсманът Мая Манолова обмисля да използва обществен транспорт или споделено пътуване за работните си посещения извън София. Още следващата седмица може да пътува за Варна с влак. 

Повод за думите й пред БНТ от днес е предложената промяна в Закона за Национална служба "Охрана" (НСО), с които се отнема правото на обществения защитник да ползва кола и шофьор. Преди ден финансовият министър Владислав Горанов заяви, че Манолова ползвала колата като "скъпоплатено такси", а и нямало причина омбудсманът да има право на кола и шофьор, при положение че няма заплахи срещу нея. А дали има заплаха се преценява от специална комисия - така пише в закона.

"Това е служба за охрана, която има функция да охранява конституцията и политици, които са застрашени. Ако нямат нужда от такава услуга, тя става таксиметрова", каза преди ден Горанов.

"Ако искам да си върша качествено работата, трябва да съм навреме на всяко място и именно заради това имам нужда от шофьор и кола. За целта има и споделено пътуване, има и обществен транспорт. Следващата седмица обмислям да отида до Варна с влак", отвърна днес Манолова.

И съобщи къде ще е новата й приемна: първи вагон, втора класа, купе №2. 

"Не съм привързана към НСО, а тази тема ми се струва прекалено дребна за обсъждане", каза още общественият защитник.

И допусна, че може например да праща бележки за разходите за билети на Горанов.

Малко по-късно от пресцентъра на омбудсмана изпратиха съобщение до медиите с разписанието на влака до Варна, за да покажат, че намерението е сериозно: 

"Разписанието на влака, деня и купето за приемна на Омбудсмана тук. Телефон за записване за приемната: 02 81 06 955", се посочва в съобщението, въпреки че активният линк не работи.

Манолова обяви още днес, че има съществени критики към внесените от правителството проекти за бюджет 2019. По думите й продължава порочната практика да се променят десетки закони "на тъмно"  чрез преходните и заключителните разпоредби на трите бюджета, с което се заобикаля пълната парламентарна процедура за изменения в законодателството. И даде пример, че чрез проектобюджета на НЗОК се променят 16 закона, свързани със здравеопазването. За същото преди ден алармира и Българският лекарски съюз.

Чрез проектобюджета за 2019 г. променящите се закони по същата методика са 11. Тя предупреди, че заради една от промените от 1 януари 2019 г. няколко хиляди души могат да останат без работа.

"Една от предложените промени в Закона за държавния служител реално ще остави на улицата няколко хиляди души от 1 януари, защото за предсрочно пенсиониралите се служители на МВР, на отбраната и в други сфери, където има ранно пенсиониране, се въвежда несъвместимост, което означава, че от 1 януари са без работа. Нещо се прави на тъмно, нещо се прави изненадващо, нещо се прави зад гърба на гражданите. И още по-драматично е това, когато се отнемат права, без изобщо да те информират за това, и няма как да остана безразлична. Всъщност хората, които ще останат без работа, бяха прочели текстовете и те ме помолиха да ги защитя", заяви Манолова.

По думите й с проектобюджета за догодина не се променят и със стотинка социални плащания, които се отнасят до отглеждането на деца, въпреки заявените от правителството приоритети, а демографската криза е един от най-големите проблеми.

Манолова отрече категорично появили се информации, че може да се кандидатира за кмет на София на редовните местни избори през есента на 2019 г. Тя бе категорична, че остават още две години от мандата й като омбудсман и смята да си ги изпълни.