Художникът Теодор Ушев разпозна по телевизията кой е моделът на една негова скица, направена неотдавна на летището във Виена – арестуваният сега председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Преди по-малко от месец аниматорът, номиниран за „Оскар“ за филма „Сляпата Вайша“, публикува във Фейсбук шарж на българин, видимо част от управлението на страната. Ушев цитира и част от разговорите по телефона на анонимния персонаж, водени на висок глас и слушани от всички пасажери на полета към България – в които се споменава името на вицепремиера Валери Симеонов. Сега, виждайки непознатия мъж по телевизията, Теодор Ушев разпозна своя модел.

Припомняме поста на художника във Фейсбук след впечатляващата му „среща“ с представителя на държавното ни управление:

„Летището Виена. Кафене. Силен глас зад мен.

Тел. разговор 1: – Защото му даваш пари! Не му давай, бе! (повтаря се 7 пъти)

Тел. разговор 2: – Глей са, накратко, щото съм извън Европа (?!). В Украйна съм, там некво представяне на ново българско кино (!?). Тая вечер се връщам, да. След два дни съм с Валери Симеонов в Босна, да ги опрайме там. И в понеделник съм в делегацията на президента в… (нечленоразделно). Ела после при мен да видиме, да пиеме кафенце, чайче, квото там пиеш… Еее, може и шотландско… (б. а. – Тук вече се обръщам. Захапал огромен кренвирш. Курпулентни телеса, розова риза, розова вратовръзка, характерно изражение, издадена челюст, чело 2 пръста. Оказва се по – далеч от мен, отколкото чуваемостта предполага.)

Телефонен разг. 3: – Слушай са – ако не ходиш на лекции, спирам ти парите! Тая вечер си легаш, утре на лекции, аз ти плащам да ходиш на лекции. (Повтаря се 3 пъти.)

(Засичам този субект няколко пъти до излитане на самолета за София. Чува се от километри. Вече е събрал и компания. Пие швепс от кутийка. Преди да се качи, я смачква и оставя на рафта за чекиране. Правим му забележка.)

– Няма кошчета – отговаря арогантно – и продължава на руски… (б. а. – Спестявам ви кратката схватка след това.)

Коридор на самолета. Същият субект:

– Аз знам 6 езика, бе! Ама като ходим на официални делегации, им говорим на български! Унижавам ги така!“

Междувременно Теодор Ушев съобщи в социалната мрежа, че временно закрива профила си, тъй като му отнема твърде много време.

"Площад Славейков"