Тази неделя в тихоокеанския остров Нова Каледония ще се проведе референдум, в който жителите на бившата френска колония ще решат дали да запазят статута си на полузависима държава или изцяло да се отделят от Франция, предаде "Индипендънт".

Въпреки че имигрантите, които са дошли на острова след 1994 г. са изключени от вота, значителна част от местното население ("канаки"), в комбинация с мнозинството от останалите мигранти ще гласуват против независимостта. Смята се, че това ще им осигури комфортна преднина пред "твърдите отцепници".

В периода 1984-1988 г. Нова Каледония е раздирана от конфликти между поддръжниците на независимостта (предимно сред членовете на "канаки") и тези, които предпочитат островът да остане част от Франция (френските мигранти и техните наследници). След подписването на мирния договор през 1988 г. се постига съгласие да се проведе референдум десет години по-късно - през 1998 г. Тогава обаче двете страни се съгласяват на допълнителна отсроча - в рамктие на 15-20 години, като подписват "Споразумението от Нумеа". 

"Споразумението от Нумеа" прави значими стъпки в посока политическо еманципиране от Франция. Създаден е първичен сенат, както и централен изпълнителен орган. Проведени са реформи за подобряване живота на по-бедните "канаки".

В Нова Каледония са концентрирани четвърт от световните запаси на никел и лидерите сред "канаките" разполагат с голям дял в няколко компании, занимаващи се с обработването на сребристобелия метал. Същевременно, Франция се грижи за по-голямата част от публичните разходи на острова. Тиери Латаст, който е официалния представител на Париж в Нова Каледония, подчертава, че подкрепата ще бъде прекратена, ако референдумът е успешен.

При неуспех "Споразумението от Нумеа" осигурява възможността, при одобрение от конгреса, да се гласува още два пъти - през 2020 и 2022 г.. Но категорична загуба на предстоящия референдум ще мотивира политиците, които желаят островът да остане част от Франция, да настояват за промяна на договора. Френският премиер Едуар Филип ще посети столицата Нумеа ден след провеждането на вота.

Корсика е друг остров, но много по-близо до "вкъщи", в който също се провежда активна кампания за свикване на референдум за отделяне от Франция. Едва през 2014 г. сепаратистите от "Фронт за национално освобождение на Корсика" (ФНОК) се отказаха от въоръжената борба като подход за постигане на целите си.