Италианската външна министърка Федерика Могерини най-вероятно ще бъде одобрена още на 30 август за Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия.

Въпросът ще бъде решен през уикенда на среща на лидерите на съюза, твърди в. "Файненшъл таймс". В публикацията няма и дума за българската еврокомисарка Кристалина Георгиева, чиято кандидатура също се смята за сериозна. Поне така твърдят редица висши европейски дипломати.

Могерини ще заеме поста на първия дипломат на ЕС въпреки критиките, че е нерешителна и твърде мека към Русия. Тези нападки се отправят предимно от Полша и прибалтийските републики от бившия СССР. Именно заради тази съпротива придвижването на нейната кандидатура се забави още през юни.

А свалянето на малайзийския самолет в Украйна през юли, при което загинаха 298 души, съвсем влоши шансовете й. Тогава дори най-приближените хора на италианския премиер Матео Ренци признаха, че тя едва ли "ще се впише" в новата ситуация.

Сега обаче се оказва, че вероятно са свършили работа натискът от Ренци, подкрепата от френския президент Франсоа Оланд и още 8 други държави с леви правителства, отбелязва "Файненшъл таймс". Не е за подценяване и фактът,  че Германия се притеснява повече от опитите на Италия да смекчи новите по-строги бюджетни правила в ЕС. Така Берлин пази силите си за тази битка, а не за това кой ще наследи британската баронеса Катрин Ащън.

Германската канцлерка Ангела Меркел била готова да приеме кандидатурата на Могерини въпреки съпротивата на Полша, защото не иска да започва битка с Париж и Рим за този пост. Опозицията срещу Могерини не е изчезнала и има група недоволни държави, но те са без блокиращо мнозинство, обяснява европейски дипломат. Единствено Литва твърдо обяви, че ще гласува против италианката.

Днес, в деня на публикуването на статията във "Файненшъл таймс", българското правителство обяви позицията, която ще защитава на Европейския съвет на 30 август. Страната ни застава твърдо зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. На срещата България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев.

Ако не стане първи дипломат на ЕС, Кристалина Георгиева може да заеме в следващата Европейска комисия ресор, свързан с финансите или околната среда. Така отговори на въпрос на Клуб Z на 18 август служебният външен министър Даниел Митов.

Той призна тогава, че е възможно постът на първия дипломат на Европа да отиде при Партията на европейските социалисти (ПЕС). И наистина, Федерика Могерини е от Демократическата партия. Така се наричат социалдемократите в Италия.

Същевременно лидерите на ЕС искали да се фокусират вече върху това кой ще наследи Херман ван Ромпьой като председател на Европейския съвет, пише още "Файненшъл таймс". Възможно е дори това да бъде представител на страна от Централна или Източна Европа. Дейвид Камерън обяви днес, че ще подкрепи полския министър-председател Доналд Туск.

Доналд Туск е вероятен бъдещ председател на Европейския съвет.

Други вероятни кандидатури, но с по-малки шансове, са тези на датската премиерка Хеле Торвнинг-Шмид и на бившите министър-председатели Валдис Домбровскис на Латвия, Юрки Катайнен на Финландия и Енда Кени на Ирландия.