Петър Харалампиев, който е в ареста след акцията в Държавната агенция за българите в чужбина заради корупция при даването на гражданство, е уволнен. Министерският съвет е взел решението неприсъствено. Предложението за освобождаване на Харалампиев е направено от премиера Бойко Борисов.

Вече бившият председател на ДАБЧ беше от квотата на ВМРО в управлението. 

Неговите функции ще поеме заместникът му в агенцията Димитър Владимиров до определянето на нов титуляр. Владимиров е един ог свидетелите срещу Харалампиев и останалите обвиняеми, стана ясно по време на съдебното заседание, на което бяха определени мерките за неотклонение. 

Преди 4 дни Харамлампиев бе оставен от съда за постоянно в ареста. Два дни по-рано бяха извършени мащабни арести заради сигнали за корупция при издаването на удостоверения за български произход, нужни за придобиване на българско гражданство по облекчена процедура.

В следващите дни се разбра, че прокуратурата и останалите компетентни институции са уведомени за нередности в агенцията още през 2014 г. Това заявиха двама бивши зам.-министри на правосъдието - Илия Ангелов от кабинета "Орешарски" и Петко Петков, който го наследява на поста при служебното правителство на Георги Близнашки и в кабинета "Борисов 2". 

Следват сигнали от бившата началничка на ресорната дирекция в министерството Катя Матева. Тя твърди, че има доказателства за участие на ВМРО в схемите. Лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов я заплаши със съд, както и всички, които твърдят за подобна връзка.