Президентът Росен Плевнелиев  надълго и нашироко обясни защо Ваньо Танов е бил най-подходящата кандидатура за шеф на Агенция "Митници". Назначеният от държавния глава служебен кабинет отнесе много критики за спорното връщане в митниците на Танов, станал известен покрай скандала "Мишо Бирата".  Танов беше даван като пример да връщането на ГЕРБ във властта. Премиерът Георги Близнашки вече го определи като единствения човек, "който може да вкара в ред проблемите в митниците". Сега към хвалбите за доста противоречивата фигура на "Ало, Ваньо" се присъедини и Плевнелиев. "Посочете ме една по-достойна кандидатура и бих приел", каза президентът, с което даде да се разбере, че Танов е бил най-добрият вариант.

"Ще ви кажа, че лично, като държавен глава не познавам друг шеф на митниците в цялата история на демократичния преход на България досега, който да е сложил рентгени на всички граници, които да е сложил измервателни уреди на всички тръбопроводи, петролопроводи, пристанища и на десетки хиляди бензиностанции. И не познавам друг шеф на митниците, който да е събрал повече пари от него, и в един труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, когато бюджетът изначално е сгрешен нарочно, когато митниците са неефективни – посочете ми една по-достойна кандидатура, аз бих с удоволствие приел. Става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, които така или иначе чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани", изброи Плевнелиев достойнствата наТанов. Коментарът президентът направи на откриването на гробницата на Хонорий в центъра на София заедно с Йорданка Фандъкова (виж тук).

Според Плевнелиев служебният кабинет бил "експертен и надпартиен", бил на България. Така той отговори на въпрос дали се завръща на власт ГЕРБ. "Ние имаме от крайно леви до крайно десни представители в служебното правителство. Като държавен глава се погрижих да покрия целия спектър на българското общество. Затова вярвам, че служебното правителство е добре скроено, то действа и доказва, че е надпартийно, включително и с назначенията", каза Плевнелиев. Под крайно ляв президентът вероятно има предвид самия премиер Георги Близнашки, който нееднократно е обяснявал, че "комунизмът е красив идеал".

Президентът обясни, че служебният кабинет е изключително скромен в назначенията и уволненията. Можело много повече.

"Обикновено статистиката показва, че правителствата са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация. Служебното правителство ще назначи не повече от няколко стотин – това е нищожен процент на фона на всичко останало, което правителствата са правили", каза Плевнелиев.

За проекта на „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ той коментира, че залегналите в проектодокумента позиции изцяло се припокриват с официалната позиция, нееднократно изразявана от генералния секретар на НАТО.

Държавният глава подчерта, че визията е на етап работен вариант и до представянето на позицията на страната ни на Срещата на върха на НАТО в Уелс ще продължи работата по проекта. „Трябва експертите, които са представили тази работна версия, да я защитят пред Съвета по сигурността при Министерския съвет, правителството да одобри окончателния вариант“, обясни Плевнелиев.

Той одобрявал подхода, който е приложен за изготвянето на  „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ и допълни, че в писането й са участвали уважавани експерти. „Версията бе публикувана за обществено обсъждане, за да се чуят колкото се може повече гледни точки“, заяви Плевнелиев. С което се размина с премиера Близнашки. Служебният министър-председател обясни, че документът, оповестен от МО е бил суров, начален, работен вариант, който вече е свален от сайта на ведомството (в 14.00 ч все още не беше свален-б.р.). Близнашки каза, че е бил много строг, защото предварителни текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се обнародват. В понеделник сутринта ще има извънредно заседание на съвета по сигурността, където ще бъде изработен окончателният документ. Той обаче щял да бъде само основа за бъдещ обществен дебат по темата. Според Близнашки в последните 24 часа правителството е преодоляло една мини криза по този случай.