Гражданството на страна членка на ЕС или безсрочните разрешителни за постоянно пребиваване в общността са сред най-търсените, но същевременно и едни от най-трудните за получаване официални документи. Засиленото им търсене през последните години създаде един пазар, на който корумпирани служители в много европейски страни печелят чрез фалшифициране на документи. И не само това: много европейски държави също са решили да печелят от това и въртят търговия с раздаването на гражданство и разрешителни за пребиваване с тъй наречените "златни визи".

Най-пресният случай за това е от България. В началото на миналата седмица там временно бяха арестувани десетки служители, които години наред нелегално са издавали удостоверения за български произход на граждани на Македония, Молдова и Украйна - срещу пари.

Съгласно българското законодателство, всеки, който притежава такова удостоверение за български произход, може да получи българско гражданство. Отговорна за издаването на подобни удостоверeния е Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Уволненият в понеделник неин шеф Петър Харалампиев също е сред задържаните. Той е бил мозъкът на корупционната мрежа.

Всъщност случаят е известен отдавна. Още през 2012 година българската редакция на Дойче веле беше сред първите медии, съобщили за злоупотреби с издаването на удостоверения за произход. Бившата ръководителка на отдела за българско гражданство в Министерството на правосъдието Катя Матева още от 2013 година многократно е информирала преките ис началници в правителството, а през 2014 -та бившият зам.-министър на правосъдието Петко Петков сигнализира служебния министър-председател Георги Близнашки.

Нищо обаче не се случва.

За ДВ Катя Матева казва, че години наред е била подложена на политически натиск, довел в крайна сметка до пълната ѝ изолация в Министерството на правосъдието. А през септември 2017 година е била уволнена. Петко Петков пък е наричан родоизменник от негови колеги в политиката. И двамата - и Матева, и Петков - твърдят пред ДВ, че досега очевидно е липсвала политическа воля за прекратяване на корупционния бизнес с българското гражданство.

А това, че този път все пак се стигна до задържането на отговорни лица, може да си обясним с вътрешните политически борби за власт сред българското правителство - между ГЕРБ на премиера Борисов и десните националисти от "Обединени патриоти", от една страна, и между самите обединени патриоти, от друга. Наблюдатели предполагат, че с арестите на служители на ДАБЧ, контролирана от Обединените патриоти, премиерът Борисов изпраща предупредителен сигнал към своите коалиционни партньори.

Примерът на Румъния и Унгария

Засега не е ясно, дали скандалът ще прекрати търговията с удостоверения за български произход, и дали ще бъде потърсена съдебна отговорност от отговорните лица. При това България далеч не е единствената страна с подобна практика. 

В Румъния и Унгария удостоверението за произход също дава право за придобиване на гражданство. В Румъния за този документ кандидатстват много молдовци - 2/3 от гражданите на Молдова са от румънски произход. В Украйна също живеят големи румънски и унгарски малцинства. Журналистически разследвания показват, че в Румъния и Унгария също се издават фалшиви удостоверения за произход - хиляди украинци и руснаци са се сдобили по този начин с румънско или унгарско гражданство, твърдят разследващите журналисти.

Подобни са измеренията и на официално практикуваната търговия с гражданство и разрешителни за престой под мотото "златна виза". В този случай граждани на трети страни могат да получат европейско гражданство или право за постоянно пребиваване в страна от ЕС срещу заплащане или значителни инвестиции. Половината от страните-членки на ЕС предлагат такива програми, сред които и България, Гърция, Великобритания, Латвия, Малта, Австрия, Португалия, Испания, Унгария, Кипър.

Бизнес за 25 милиарда евро

През последните десет години по този начин са били продадени най-малко 6000 европейски паспорти и 100 000 разрешителни за постоянно пребиваване, твърдят от неправителствените организации "Трансперънси интернешънъл" и Global Witness. Общите приходи от тези програми възлизат на най-малко 25 милиарда евро. Правозащитниците твърдят, че по този начин се стимулира прането на пари и се дава убежище на престъпни бизнесмени. В тази връзка двете организации призовават ЕС спешно да преустанови тази практика.

Един от най-ярките случаи е унгарската програма "златна виза", която беше в сила до 2017 година, и за която няма почти никакви официални данни. Журналистите от унгарския Център за разследваща журналистика "Директ36" разкриха, че сред възползвалите се от тази програма между другото има и руски политици, близки до високопоставени служители на тайните служби, както и приближени лица на сирийския диктатор Асад. Също и починалият през 2017 година саудитски бизнесмен, издирван от САЩ за банкови измами и пране на пари, Гаит Фараон е получил право на постоянен престой в Унгария и е кандидатствал също и за гражданство.

"Тази бизнес практика застрашава сигурността не само на Унгария, но и на целия ЕС", казва журналистът от "Директ36" Андраш Петьо в разговор с ДВ. "При това има и едно интересно противоречие. От една страна унгарското правителство борбено се противопоставя на миграцията. А с програмата "златна виза" допуска масово в страната хора от трети страни, които обикновено никой не проверява", казва той.

Материалът е публикуван в Дойче веле.