Едновременно с междинните избори в САЩ за Сенат и за Камарата на представителите, в 4 щата се провеждаше друг вот - за легализиране на марихуаната.

В Мичиган одобриха свободната употреба на растението, а в Юта и Мисури вече ще е законна медицинската употреба. В Северна Дакота обаче отхвърлиха рекреационната употреба (медицинската вече е законна).

Въпросът за канабиса в тези щати чувствително е повишил и изборната активност. Темата кара много младежи да отидат до урните, а когато вече са там, се увеличава шансът да проявят интерес и към основния вот.

С това решение вече 10 щата са легализирали напълно употребата на марихуана, а 33 - медицинската употреба. 

Според представителите на канабисната индустрия, това увеличава шанса за цялостна легализация.

Макар в две трети от САЩ марихуаната да е легална под някаква форма, на федерално ниво тя продължава да е в категорията на най-опасните наркотици според Акта за контрол на субстанциите от 1970 г., наравно с екстази, хероин и други, и по-малко опасна от амфетамини и кокаин. 

Проблемът е, че растящата с бесни темпове канабисна индустрия не може да оперира на федерално ниво, а теоритично всеки, притежаващ марихуана дори в законни щати, може да бъде съден от федералното правителство. Многото средства, които се вливат в новата индустрия, ще спомогнат обаче и за скорошно пълно легализиране в цялата страна.

В България марихуаната е определена като наркотично вещество с висока степен на риск за общественото здраве. Забранена е в хуманната и ветеринарната медицина - т.е. не можем да се лекуваме с нея. Според Наказателния кодекс престъпление е придобиването и държането на наркотични вещества, като по-тежкото наказание е за придобиване или държане на високорискови наркотични вещества, каквато е марихуаната.