"Български енергиен холдинг" (БЕХ) е погасил изцяло първия си облигационен заем със средства, получени от нов. 

От "шапката" на държавната енергетика съобщиха, че холдингът е погасил изцяло първия си облигационен заем от 500 млн. евро, теглен през ноември 2013 г. със срок за изплащане от пет години. Средствата бяха изтеглени, за да бъде погасен заемът към БНП Париба, изтеглен от Националната електрическа компания (НЕК) по време на тройната коалиция и кабинета "Станишев".

Близо половин милиард лева тогава бяха взети заради проекта АЕЦ "Белене", но в действителност почти целият заем беше изхарчен за хидровъзел "Цанков камък", чиято цена надхвърли 480 милиона евро за 80 мегавата енергийни мощности.

Погасяването на първата облигационна емисия, чиято годишна лихва беше 4,25 на сто, е станало с пари от пласираната през юни-септември т.г. трета облигация за 600 млн. евро. Този заем е с по-изгодна лихва от 3,5%.

Освен по заема за АЕЦ "Белене" другата част от средствата, получени от облигационната емисия, отидоха за проваления проект за газопровода "Южен поток", прекратен през декември 2014 г.

След успешно реализираното рефинансиране няма съществена промяна в коефициентите на задлъжнялост на компанията, отбелязва БЕХ в съобщението си.

През 2016 г. БЕХ пласира още една облигационна емисия за 550 млн. евро, с които бяха погасени отново дългове на НЕК, натрупани към т. нар. американски централи за изкупената от тях електроенергия по дългосрочните договори с Ей И Ес и "КонтурГлобал". Лихвата по този заем е 4,875 на сто, падежът е през август 2021 г. Емисията беше презаписана в размер на над 2 милиарда евро.