Нова европейска коалиция за изборите за Европейски парламент догодина е обявена на конгреса на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) в Мадрид днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА. А това даде и отговор на дългоочакван въпрос - как ще се яви на вота догодина партията на френския президент Еманюел Макрон - "Република, напред". 

Формацията на френския лидер и АЛДЕ ще се съюзят за изборите през май 2019 г. Конгресът на либералите прие програмна декларация за "изграждане на широк съюз за борба срещу национализма и популизма", каза заместник-председателят на АЛДЕ испанецът Луис Гарикано, цитиран от БТА. В този съюз ще влезе и "Република, напред", въпреки че формацията на Макрон не членува от европейското либерално семейство.

Новата коалиция има за цел да приеме "политически партии от други политически семейства", по-специално от консерваторите от Европейската народна партия и социалдемократите, които са съответно първата и втората най-голяма група в сегашния Европейски парламент.

Целта е "в Европейския парламент да се създаде централна, свързваща група, която ще може да промени баланса на силите в Европа, която днес е доминирана от Европейската народна партия", каза депутатът от "Република, напред!" Пиер-Александър Англад.

Европейските либерали освен това отказаха да издигнат свой кандидат за председател на Европейската комисия, както вече направи и Партията на европейските социалисти (ПЕС), и европейската десница (ЕНП). Първите излъчиха холандеца Франс Тимермарс за поста на Жан Клод Юнкер, а водещият кандидат на вторите е баварецът Мавхред Вебер.

"Ще водим кампания за идеалите, за това, което можем да направим за европейските граждани", каза председателят на партията АЛДЕ холандецът Ханс Ван Бален - "Няма да издигаме мъж в напреднала възраст като г-н Вебер или г-н Тимерманс, които са кандидати за поста", добави той.