Хиляди граждани излязоха по улиците в над 30 града в цялата страна в знак на протест срещу високите цени на горивата.

Хората изразиха недоволството си и срещу увеличените данъци на старите автомобили, срещу поскъпването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", както и срещу повишаването на цените на тока, газта за отопление и ниските доходи.

От МВР съобщиха, че никъде в страната не е била употребена сила спрямо протестиращи или недоволни от протестите граждани, въпреки че е имало провокации.

В София протестът премина от площад "Батенберг" до паметника на Васил Левски, където множеството отдаде почит на Апостола с едноминутно мълчание. Докато вървяха по своя маршрут протестиращите спираха за кратко движението на автомобилите.

За малко бе блокиран "Орлов мост", което наложи промяна в маршрутите на градския транспорт.

След като през целия ден хората в цялата страна блокираха магистрали и пътища, към 18,00 часа от МВР съобщиха, че движението е възстановено в цялата страна. Затваряне на централни булеварди и улици имаше в различни градове.

Протестиращите от Перник спряха движението по магистралите "Люлин" и "Струма". Гражданите блокираха за кратко движението при пътен възел Даскалово, който с магистралите „Люлин“ и „Струма“ е основна пътна връзка към София, Югозападна България и Кюстендил. Над 100 автомобила от Перник тръгнаха към София, за да се влеят в протеста на жълтите павета.

От Благоевград пък блокираха движението по пътя за ГКПП "Кулата" в района на тунел "Железница".  Около 300 коли се включиха в шествието там, което мина през центъра на града и продължи по пътя София-Кулата. Същият път беше блокиран и при Дупница.

Малко по-късно стана ясно, че полицията ще се намеси, за да възстанови движението по Е-79, тъй като протестът стигна до гражданско неподчинение, след като магистралата беше блокирана повече от четири часа. Протестиращите обявиха, че няма да освободят пътя, докато правителството не подаде оставка. Освен, че бе блокиран главният път, затворен бе и обходът - третостепенното шосе, което минава през квартал Струмско-Долно Церово и Железница.

Образуваха се километрични колони от чакащи автомобили, като след 18 часа вечерта търпението на шофьорите вече бе на привършване. Организаторите на протеста обясниха, че опитват да разчистят пътя, за да могат хората да си тръгнат преди да се наложи намеса на силите на реда. На Е-79 обаче все още имаше стотици граждани, които нямаха намерение да се разотиват.

По време на блокадата камион се вряза в група протестиращи. По-сериозно пострада едно момиче, което е със счупена ръка. Инцидентът стана на обходния път на блокирания от демонстранти Е-79. Шофьорът на камиона е задържан, предаде Нова тв.

Малко преди 19.00 часа бТВ съобщи, че след намесата на полицията движението започва да се възстановява. А самата блокада е била вдигната около час по-рано. Задръстванията обаче продължаваха да са километрични.

Блокада имаше на път Е-79 и в района на Враца

По-рано през деня стотици автомобили в Пловдив се включиха в протеста срещу скъпите горива и с искания за достоен живот в България. Към автошествието на пловдивчани се включиха и хора от Пазарджик, както и рокерските клубове в града под тепетата и майките на деца с увреждания. С надути клаксони и развявайки трибагреници, колоната от автомобили потегли преди обед от бул. „България“ и се насочи към центъра на града, като за минути централните булеварди бяха блокирани и движението беше затруднено. Близо 300 автомобила от Пазарджишко се включиха в националния протест.

Протестното шествие на жители на Карлово и Сопот блокира движението по Подбалканския път София – Бургас.

Магистрала "Тракия" също бе затворена на няколко места - в районите на Бургас, Сливен и Ямбол. Протестиращите от Сливен бяха принудени да стигнат до магистралата пеша, след като полицаите спряха колите им. Те блокираха едното платно, а недоволни от Ямбол с колите си вече бяха спрели движението в другото. Сливналии бяха над 700 души.

Шествието в Бургас.

Протестиращите от Стара Загора затвориха "Тракия" и пътя за Димитровград. По-рано след автошествие по улиците и пешеходен поход, старозагорци затвориха пътя Стара Загора - Казанлък.

Стотици протестиращи с автомобили блокираха за близо час магистрала "Хемус" край Шумен. Движението бе спряно и в двете ленти. 

Повече от двеста коли, таксита и над 400 души участваха в протестното автошествие и в Търговище. Протестиращите заявиха:

"Искаме промяна! Правителството трябва да разбере, че народът не може да бъде неговият портфейл. Не можем да търпим постоянното покачване на цените на ток, вода, парно, горива и данъци. До кога ще търпим?!" 

Над 300 жители на Разград и Исперих спряха за половин час движението на пътя Русе – Варна на изхода на Разград в знак на протест срещу високите цени на горивата и срещу въвеждането на системата „бонус-малус” за застраховката „Гражданска отговорност”.

Хората дойдоха на мирен граждански протест с децата си, други с кучетата, трети носеха кафе, защото протестът бе обявен като "кафе на паркинга". За около 30 минути той обаче се препълни с автомобили. Мъж със знаме поведе колона към главния път Русе – Варна, първо по пешеходния участък, после в едното в пътно платно, а накрая завзеха цялото шосе. В 11,30 ч. пътят за морето беше затворен. И от двете страни се образуваха дълги редици от автомобили, част от шофьорите слязоха и се присъединиха към протеста.

В Силистра шествието развяваше черни траурни знамена.

Повече от 100 леки автомобила се включиха в Плевен в националния протест, като преминаха по централните улици на града.