Лагерниците, някои облечени във военни униформи, внимателно се прицелват с автоматите си. Интрукторът ги съветва:

"Не гледайте на целта си като на човешко същество".

И когато тези момчета и момичета стрелят, те стрелят, за да убият.

Повечето са тийнейджъри, но се срещат и деца на осемгодишна възраст. Те са в летен лагер, създаден от една от най-радикалните националистически групи в Украйна. Той е разположен дълбоко в гора в западната част на страната и бе посетен от екип на Асошиейтед прес. Лагерът има две цели: да тренира деца, които да защитават страната си от руснаците и техните партньори и да разпространяват националистическата идеология.

"Никога не се целим по хора", заявява инструктора Юри "Чорнота" Черкашин. "Но ние не смятаме сепаратистите, малките зелени човечета, окупаторите от Москва, за хора. Затова ние имаме правото и се прицелваме в тях".

Деца, трениращи в украински националистически лагер (Видео: АП / Мстислав Чернов) 

Националистите са обвинявани в насилие и расизъм, но те играха основна роля в конфликта на Украйна с Русия. Затова продължават да поддържат близки контакти с украиснкото правителство. По-рано през тази година Министерството на младежта и спорта задели четири милиона гривни (равняват се на 150 хиляди долара), за да финансира някои от младежките лагери.

Говорителят на министерството Наталия Вернигова сподели, че парите са разпределени от работна група, която следи за "знаци за ксенофобия и дискриминация, но не анализира дейността на отделните групи".

Черкашин е ветеран от конфликта срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна. Той е бил ранен по време на битка и по-късно става водач на "Сокил" (на български - Сокол), младежкото крило на крайнодясната "Всеукрайнско обединение "Свобода". Според Черкашин е важно да се култивира у младежта на нацията националистическа мисъл, за да може да се бори срещу Путинова Русия, както и срещу "предизвикателствата, които могат напълно да унищожат" Европейската цивилизация.

Към тези предизвикателства той включва правата на ЛГБТ обществото, като според лекторите те символизират разпада на Запада.

Инструктор обучава лагерниците за това, което той определя като "разпада на Запада"(Видео: АП / Мстислав Чернов)

"Трябва да си наясно с всичко това", заяви инструкторът Руслан Андрейко. "Всички тези полови неща, всички тези перверзности на модерните болшевици, които са се докопали до властта в Европа и сега се опитват да включат всички тези ЛГБТ неща като гей парадите в образователната система".

Докато някои от младежите се разсейват по време на тези лекции, други слушат внимателно. 

През почивката между тренировките един тийнейджър изсвири националния химн на китарата си. Тя бе украсена със стикер, на който бяха изобразени бели бомби, които се спускаха над джамии. Под тази илюстрация бе написано посланието: "Бяла Европа е Нашата Цел".

Отвъд лекциите и лагерните песни животът на дузините младежи в лагер "Свобода" е труден.

Лагерниците бяха събудени по средата на нощта от силен взрив на зашиметителна граната. Спъвайки се навън от палатките си, на децата им бе трудно да държат автомати, които бяха на половината на ръста на някои от тях. От тях се очакваше да носят тежките оръжия по цял ден.

Михайло бе най-възрастният лагерник - на 18 години. За него тренировката е задължителна.

"Във всеки един момент ситуацията в страната ни може да се влоши. Човек трябва да се подготви за това", каза той. "Затова съм дошъл в този лагер. За да се науча как да защитавам себе си и близките си".

Юрас Карманау за Асошиейтед прес.