Украинският президент Петро Порошенко отмени планираното за днес работно посещение в Турция и спешно свика Съвета за нацоанална сигурност и отбрана (СНБО), предаде ИТАР-ТАСС.

"Взех решението във връзка с рязкото изостряне на обстановката в Донецка област, най-вече в Амвросиевка и Старобешево, тъй като има влизане на руски войски в Украйна", се казва в официално съобщение, разпространено в сайта на президентството в Киев.

Киев ще поиска извънредни заседания на Съвета за сигурност на ООН и на Европейския съвет.

В Турция Порошенко трябваше да присъства на клетвата на новоизбрания президент Реджеп Ердоган. Там той бе планирал 7 двустранни срещи. Говореше се дори, че в Анкара украинският президент е трябвало отново да се види с руския си колега Владимир Путин.

За масирано навлизане на руски войски в Украйна се говори от началото на седмицата. Причина за предположенията са зачестилите сражения в югоизточната й част.

От вчера под контрола на руските войски са пристанището Новоазовск и редица населени места в Новоазовски, Амвросиевски и Старобешевски район, съобщиха от СНБО. Оттам допълниха, че сепаратистите готвят мощна офазива по направлението Шахтьорск-Иловайск.

Намиращи се в района журналисти потвърждават новината за отстъплението на украинските части от Новоазовск.