Системата за видеоповторения в помощ на съдиите (VAR) ще бъде въведена във Висшата лига на Англия от сезон 2019-2020, решиха клубовете от елита на заседание, информира Би Би Си.

Те ще отправят формално искане до ФИФА и Борда за промени на футболните правила. Ясно е, че ще получат положителен отговор.

Така Висшата лига е поредното голямо първенство, което прибягва да услугите на VAR. Вече втори сезон видеоасистентът се използва в Италия, Германия и Полша, а за първи е в Испания. VAR имаше на Световното в Русия, на Световното клубно, на Купата на конфедерациите и т.н.

Още напролет може да се използва в Шампионската лига, а това ще стане със сигурност от лятото, както и в Лига Европа. Почти сигурно УЕФА ще прибегне до технологията и за Евро 2020.

Напоследък доста футболисти и треньори в Англия се обявиха за VAR, което явно е принудило техните шефове да се решат на промяната. Смяташе се, че УЕФА и родината на футбола най-трудно ще я поискат и приложат, но само месеци след Мондиала тя е факт.

Принципно технологиите в помощ на съдии, зрители и отбори са приоритет на ФИФА, а доскоро УЕФА беше резервирана. Европейската централа вярваше, че по-големият брой съдии е за предпочитане, но ето че бързо смени курса.