Всяка година стотици софиянци се раждат в Първа АГ болница "Света София" в столичния квартал "Разсадника". Известното лечебно заведение се намира между булевардите "Вардар" и "Александър Стамболийски", на ъгъла между късите улички "Рибен буквар" и "Михалаки Ташев".

Ул. "Михалаки Ташев", смята Google.

Рибния буквар го знаем всички, но кой е Михалаки Ташев? Няма такава личност в българската история.

Досетливите обаче могат да си спомнят за Манолаки Ташев, първия кмет на София, встъпил в длъжност през далечната 1878 г.

Манолаки Ташев.

Макар да не е кмет (а "председател на Софийския градски управителен съвет"), и да е на власт само три месеца преди неочакваната си смърт, Манолаки Ташев поставя за това кратко време основите на инфраструктурата - тротоари, улични светлини, и службите - пожарна, санитарна служба, техническа служба. По негово време започва и работата по първия регулационен план на София с помощта на чешки архитект.

Редно е подобна ключова личност да бъде запомнена и някъде в годините преди 10 ноември управляващите решават да кръстят улица на него - но сбъркват малкото му име - пишат "Михалаки", вместо "Манолаки".

Подобни грешки обаче са поправими, нали?

Зам.-кмет през 2014 г: Логично е грешката да бъде поправена

Преди 4 години репортерът на Българското национално радио Георги Кольовски открива грешката и се обръща към зам.-кмета на София Тодор Чобанов с въпроса кой точно е "Михалаки Ташев".

"На въпроса на кого е кръстена улицата, не може да се отговори, защото е кръстена преди 10-и ноември и ние не съхраняваме данните на кого е кръстена. Трябва да се направи сериозна проверка в държавния архив, много дълго време именуването е било закрита процедура. Не намерихме данни за историческа личност, която да се казва Михалаки Ташев. Вероятно става въпрос за грешка", отговаря той.

И признава, че е "логично грешката да бъде поправена". Това е сложна процедура, обяснява Чобанов през 2014 г., защото ще се наложи бизнесите и живеещите на 150-метровата улица да си сменят документите. Всъщност, поправя се, само ще трябва да сменят адреса на личните си карти следващия път, когато си вадят нови документи. Т.е. за шепата граждани, живеещи на "Михалаки Ташев", една смяна на името не би била особено главоболие.

Ул. "Михалаки Ташев" е между две други, пресича я само безименна пряка, и е сред най-късите улички в столицата.

"Ще предложим на Столичен общински съвет да обсъди вариант за поправка на името", разяснява още Чобанов. "Най-рано есента ще се гледа този въпрос, защото предстоят само още две сесии на общинския съвет (бел.ред. - интервюто е през август). Има си процедура, има и комисия по именуването, която трябва да се занимава с този въпрос, преди той въобще да влезе на разглеждане на сесия."

Четири години по-късно улицата все още е "Михалаки Ташев".

Клуб Z се свърза първо с пресцентъра на Столичен общински съвет и се опита да разбере дали въпросът е повдиган на тяхно заседание през последните 4 години. Бърз отговор не можахме да получим, тъй като стенограмите от заседанията не са свързани към обща търсачка и за да се установи дали съветниците дори са чули за проблема, трябва ръчно да се мине през всяко заседание.

Все пак проверихме дневния ред на заседанията от август до края на 2014 г. и в нито едно не се споменава улицата.

Г-н Чобанов ни препрати към пресцентъра на Столична община. От там заявиха, че ще направят проверка по въпроса.