Началникът на президентския кабинет Иво Христов "преведе" днес в ефира на БНР, че готовност за среща не е покана за среща.

Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща, заяви Христов.

"Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието", каза той.

Президентската "реторика" беше следната. 

Аз съм готов да приема лидера на партия ГЕРБ, г-н Борисов, и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж и по качество на живот.

- Това покана за среща ли е? - журналистически въпрос.

- Да, аз съм отворен. 

"Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинет, както и с последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно", съобщи няколко часа след думите на президента правителствената информационна служба.

По думите на Иво Христов има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Радев за демокрация, държавност и антикорупция, и практикуваните от правителството.