Бившият турски премиер Реджеп Таийп Ердоган се закле като президент, за да удължи десетгодишното си управление, докато опонентите му, които го обвиняват в авторитаризъм, напуснаха церемонията, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус".

60-годишният Ердоган се закле в Анкара и пет-годишния му мандат започна. Той се зарече да построи „нова Турция”, като прокара нова конституция и осъществи амбициозна програма за развитие. Новият турски президент обеща да пази независимостта и целостта на Турция, да спазва конституцията и принципите на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременната светска република, съобщи "Ройтерс".

„Ерата на Стара Турция приключва днес. Вече сме в ерата на Нова Турция, Великата Турция, която носи същността и духа в първите години на републиката", заяви новоизбраният президент.

 Ердоган напусна премиерския пост и бе обявен за президент от председателя на парламента  Джемил Чичек на церемония, която бе бойкотирана от основната опозиционна Републиканска народна партия. Опозицията обвинява Ердоган, че ги е заблудил като е отказал да подаде оставка като премиер преди полагането на клетва.