Марияна Николова бе избрана за вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов. 116 бяха "за", "против" - 62-ма, въздържали се нямаше. Волен Сидеров и депутатите от "Атака" отсъстваха от залата. Николова събра по-малко гласове от всички депутати от мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", които са 122-ма.

За избора й в парламента дойдоха почти всички министри, но не и премиерът Бойко Борисов. От БСП възразиха срещу това, че промените в кабинета се представят от вицепремиера Красимир Каракачанов. Той обаче стана автор на една запомняща се реплика - че няма как да се искат германски заплати, след като се работи като в Анадола през миналия век. Тя бе насочена към протестиращите от няколко седмици.

Гласуването за малко да мине почти без дебати, но в крайна сметка те продължиха близо четири часа. Първото изказване бе на Драгомир Стойнев (БСП).

"Моят съвет е, г-жо Николова, да се откажете от този пост. Управляващата коалиция е един от най-нестабилните проекти на Бойко Борисов и ГЕРБ. Никога не е имало толкова силна девалвация на политическото у нас. Симеонов си отива, но и остава. На негово място идва поредният заместител. Третото правителство на Борисов не е в състояние да управлява. Това е опасно за държавата. Мнозинството във властта се оказва малцинство в голямата картина на случващото се в България. Не се занимава с истинските проблеми на българите - доходи, сигурност. Не води, а следва обстоятелствата. За обществото Валери Симеонов отдавна е извън управлението. За обществото и правителството е извън управлението", каза Стойнев.

Марияна Николова.

Веднага след изказването на Стойнев зам.-шефът на парламента Емил Христов закри дебатите, тъй като никой не поиска думата. От БСП възразиха срещу това действие на Христов, но той бе непреклонен.

Действията на Христов откриха процедурни дебати за това трябва или не той да даде думата на желаещите от БСП, след като вече е закрил разискванията.

"Недейте с процедурни хватки да ми отнемате възможността да говоря като председател на опозиционна партия. Мислете си за г-н Главчев."

С тези думи Корнелия Нинова се обърна към Христов. В отговор той отговори, че не се притеснява.

"Не знам какво точно ми се е случило, за да плашите. Само че аз си подадох оставката, ако не ви работи услужливо паметта. Вие си правете простата аритметика, че няма как да поискате оставка, тъй като сте 79 вече."

Това каза пък бившият председател на парламента Димитър Главчев.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов представи кандидатурата на Марияна Николова.

Малко след това имаше поименна проверка, поискана от Данаил Кирилов (ГЕРБ). След нейния край Христов все пак показа склонност да даде думата на Нинова. Зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов обаче го помоли "да бъде принципен" и му припомни, че Нинова е поискала думата след закриването на дебатите.

След "молбата" от Цветанов Христов започна да прави справка с правилника и изтъкна:

"Аз действително бяха закрил дебатите."

Георги Свиленски (БСП) каза, че Христов е започнал да се "гъне", след като Цветанов му се е "накарал публично". И го призова да даде думата на всички депутати, които искат да се изкажат. В крайна сметка у колебаещия се Христов надделя мнението, че е закрил дебатите.

Валери Жаблянов (БСП) се обърна към Христов с думите, че не е от полза за българския парламентаризъм и за правителството, както и за управляващото мнозинство, да не се дава думата на опозицията.

"Дайте ни думата, за да не я вземем от друго място", многозначително каза Жаблянов.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова Христов "да не се поддава на натиска и да нарушава законите". Според него българските граждани протестират срещу точно този стандарт. Марешки каза, че подкрепя голяма част от казаното от Стойнев, но все пак "правилата са такива, каквито са". 

Марияна Николова с колеги от "Обединени патриоти".

Георги Гьоков (БСП) припомни на Христов, че той и шефът на парламента Цвета Караянчева са давали поне 10 пъти думата на Цветанов, след като дебатите са били закрити. Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче припомни на Христов друга подробност -  че три пъти е приканил депутатите да вземат думата. Според него социалистите нарочно са вдигнали ръце след закриването на дебатите.

"Гледайки наляво, вие гледате патриотите", обърна се Свиленски към Кирилов.

Рамада Аталай (ДПС) се обърна към управляващите с думите, че политика на инат никъде няма да ги заведе. Той призова Христов да даде възможност на депутатите да се изкажат и поиска 15 минути почивка. Христов се съобрази с това искане.

След почивката думата на Нинова все пак бе дадена.

"10 години премиерът налага този стил "Няма държавност, няма институции". Един човек решава еднолично. Управляващото мнозинство изтри думата морал. Но те са уплашени. Мнозинство, което мълчи в тази политическа криза, е объркано и страхливо мнозинство. Тази коалиция е обречена от самото начало, тя е за власт, пари и постове. Времето го доказа. Две години скандали и нестабилност. Провежданата политика на правителството е в полза на големите и на богатите. Всеки ден говорите за голям икономически растеж, стабилност, богатство и не виждате действителната картина - че обедняваме. Два паралелни свята - вашият и този на действителността", каза Нинова.

Според нея моделът, който трябва да се промени, е да се опрощават милиони на олигарси и да се повишават данъците за гражданите, включително върху старите коли.

Христов се показа особено великодушен и след Нинова даде думата на Крум Зарков (БСП) и дебатите по същество започнаха.

"Хвърляме си олигарси един върху друг, което е признание, че олигарси има. Те са свързани с властта, не с опозицията", заяви Зарков.

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че БСП пропуска много факти в анализа си.

"Преди година и половина имаше парламентарни избори, на тези избори 1,5 млн. граждани дадоха мандат на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да съставят правителство. Този кабинет е легитимен, избран от народа. Тези милион и половина души част ли са от българския народ? Хората, които са гласували за ГЕРБ и "Обединени патироти", част ли са от българския народ? Ние няма да подадем оставка. Опитваме се да оставим политиката в рамките на тази зала. Не сме революционно мнозинство, но сме длъжни да спираме всеки неконституционен опит за връщане на власт", каза Биков. 

Той обясни, че доходите са ниски, защото България е фалирала три пъти по време на комунизма и още два пъти при управление на БСП след 1989 г. 

Рамадан Аталай (ДПС) попита управляващите дали са доволни от своето управление.

"Скандали всяка сутрин, на премиера не му е удобно дори да дойде тук и да седне до вас, г-н Каракачанов. Премиерът се чуди как да събере Балканите, как да направи така, че обществото да е доволно", каза Аталай.

Той припомни, че ДПС отдавна е заявило, че управлението е порочно заченато.

"Оставката беше задължителна, тя толкова закъсня, че  няма нито един от нас идея как ще се измъкнем от тази ситуация", каза още Аталай.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки изтъкна, че "3 млн. граждани са клиенти на нашите аптеки и нашите бензиностанции". Според него само пред тези обекти не се протестира. Марешки разкри, че депутати му предават молби от граждани да отвори аптеки и бензиностанции и в техния град.

В края на дебатите Цветанов отново взе думата.

"Колеги от БСП, аз си спомням думите "с друга група ченгета от ДС планирахме как да измъчим нечий дядо". Когато четем историята, можем да си вадим поуки. Той понесе ли отговорност за тези думи? Той накърни много български граждани, които бяха потърпевши от режима. Извини ли се? Не се извини. Коя система искате да смените? Която вие създадохте, която и сега използвате? Не сме направили нито едно отстъпление от поетите ангажименти към българските избиратели", каза Цветанов.

И допълни:

"За нас е добре да чуем вашите аргументи, защото вие нямате никакви смислени аргументи."

Според него в БСП много ги е заболяло от успешното председателство, проведено от сегашното правителство.

В края на дебатите Красимир Каракачанов заяви, че дебати не е имало и не е имало и въпрос към Николова. Според него опозицията се е опитала да обърне дебатите на вот на недоверие към кабинета.

"Доходите на българските граждани се вдигат според възможностите на бюджета", каза Каракачанов.

Според него от БСП са раздавали листовки на протестиращите. Той все пак призна, че у обществото има недоволство.

"Няма как да искаш германски заплати, а да работиш като в Анадола през миналия век", каза още Каракачанов.

Според него има глад за работна ръка. А протестите са били най-масови и най-озверени именно когато БСП са управлявали.

"В къщата на обесения не се говори за въже", обърна се Каракачанов към БСП.